Musíme export přesměrovat, řekl Mládek k sankcím proti Rusku

13.08.2014 18:02

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjádřil k tomu, jak budou české firmy a stát hledat náhradu za zmařený export do Ruska. Vývoz by se prý mohl přesměrovat do Pákistánu či dalších arabských států.

Musíme export přesměrovat, řekl Mládek k sankcím proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Mládek připomněl, že dopady sankcí pocítíme až se zpožděním. Proto by se podniky i stát měly snažit o přesměrování exportu jinam. „Ten odhad 2,2 miliardy je za předpokladu, že nebudeme dělat nic. Ale vzhledem k tomu, že je nějaký časový prostor, je potřeba udělat vše pro to, aby se to přesměrovalo,“ prohlásil Mládek. Náhradními zeměmi pro vývoz by se mohly stát Pákistán, Ázerbájdžán nebo některé arabské země.

Podle Mládka je také důležité, aby konflikt na Ukrajině dál neeskaloval. Rád by totiž udržel český export do Ruska na stávající úrovni.

Do Iráku můžeme vyvézt letadla L-159. Existuje ale riziko, že nám za ně nikdo nezaplatí 

Ministr průmyslu se pak vyjádřil ke konfliktu v Iráku a možnosti vyvážet tam zbraně a vojenskou techniku. „Já v tom nevidím zásadní bariéry,“ uvedl Mládek.

„Já předpokládám, že se to vyřeší v těchto dnech (udělení licencí). Oni jsou to nejenom obrněné transportéry a ruční zbraně, ale také letadla L-159. Ale zároveň je tam velké riziko, zda to někdo zaplatí. Pokud tam teď je demokratická vláda, tak za pár měsíců už tam být nemusí,“ varoval český ministr.

Nedaleko Dolní Rožínky by se mohl otevřít další uranový důl

Mládek se také krátce vyjádřil k těžbě uranu v Dolní Rožínce. „Ten podnik má reálnou šanci, že bude těžit ještě nějaké dva roky, možná trochu déle. Ale je potřeba myslet na to, až se ten uran těžit nebude,“ upozornil.

Vhodnou variantou by podle Mládka bylo otevření dalšího dolu na uran o pár kilometrů dál. Těžba je ovšem drahá a ceny uranu nejsou příliš vysoké. Při návštěvě dolu v minulém týdnu Mládek ocenil výzkumné práce podniku GEAM, které se zaměřily na možnost obřího kavernového zásobníku na zemní plyn. Takový projekt by horníkům zajistil práci na další roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…