Musíme myslet radikálně, teď je čas velkých řešení. Nejslavnější levicový filozof světa volá na barikády

02.07.2017 19:21

Slovinský filozof Slavoj Žižek se domnívá, že je opět načase myslet radikálně. „Čas prostých řešení je pryč,“ řekl pro Český rozhlas.

Musíme myslet radikálně, teď je čas velkých řešení. Nejslavnější levicový filozof světa volá na barikády
Foto: zizekpress.com
Popisek: Slavoj Žižek

Žižek se úvodem vyjádřil k označení, kterého se mu často dostává – že je nejnebezpečnějším filozofem Západu. „On to původně byl vlastně hloupý útok, který mě obviňoval z antisemitismu, komunismu, fašismu, ze všeho dohromady,“ zmínil. Ve svých následujících slovech pak vyjádřil obavy z blížící se krize.

„Opět je čas na radikální myšlení. Ale abych byl úplně jasný i v tomto ohledu – radikální myšlení, nejen jednání. Možná jsme ve 20. století zkoušeli měnit svět až moc. Nadchází čas, abychom jej opět interpretovali. Začali myslet,“ domnívá se Žižek. 

Zkonstatoval také fakt, že v roce 1990 byla poražena stará levice. „A tragédií je, řečeno jednoduše, že všechna její kritická energie včetně energie současných protestů byla zneužita pravicovými populisty a extremisty. To je příklad toho, jak lidé nespokojení se systémem, kteří by měli být na naší straně, jsou oslovováni pouze diskurzem pravicového populismu,“ dodal s tím, že jedinou možností Evropy je podle jeho předpokladu nástup levice a rovnostářské osvobozující vize. 

Původní text ZDE.

Své pak řekl i ke kapitalismu a komunismu. „Podívejte se na Čínu. Jde svým způsobem o pomstu poraženého komunismu. Ono to totiž vypadá, že nejlepší současní manažeři kapitalismu jsou komunisté. A to je tragédie. Kapitalismus stále méně a méně potřebuje demokracii k dosažení své ideální podoby. Možná, a tohle je můj bytostný pesimismus, se blížíme nové fázi kapitalismu, který funguje mnohem lépe v depolitizované, lehce autoritářské společnosti,“ dodal Žižek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…