Musíme se připravit na válku, shodli se politici v ČT

13.11.2015 22:58

Poslankyně Jana Černochová (ODS) a poslanec Roman Váňa (ČSSD) debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o budoucnosti EU, uprchlické krizi a české armádě. Oba politici ostře vyčinili německé kancléřce Angele Merkelové. Následně se shodli na tom, že musíme být připraveni i na možnou hrozící válku. Odborný pohled přidal náčelník Generálního štábu Armády ČR, generálporučík Josef Bečvář.

Musíme se připravit na válku, shodli se politici v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Bečvář si v úvodu pochvaloval, že se české armádě konečně zvýšily příjmy z rozpočtu. „My víme, jaké projekty chceme financovat, ale letos a příští rok budeme v administrativních přípravách... Každý občan pocítí navýšení rozpočtu tak, že budeme nabírat nové rekruty, až 1 800 lidí. A nejde jen o to, rekruta nabrat, ale také ho vybavit a vycvičit. Nesmíme také zapomínat na to, že česká armáda nestojí sama o sobě, ale je součástí různých aliancí – především NATO. Česká republika by hájila své území v koaliční spolupráci,“ podotkl Bečvář.

Armáda je v případě potřeby schopna pomoci i při ostraze hranic v čase uprchlické krize, pokud o tom rozhodne vláda. Prozatím by bylo možné nasadit asi 2 500 vojáků. Současně si plníme i své zahraniční povinnosti v Afghánistánu, Mali i jinde.

Došlo ovšem i na uprchlickou krizi. „Vyjádření paní kancléřky Merkelové jsou nešťastná,“ posteskl si Váňa. A Černochová mu okamžitě dala za pravdu. „Německo zůstává ve svých pozicích stále více osamoceno,“ doplnila. Pár slov přidala i na adresu české armády, jejíž stav rozebíral v první části pořadu Josef Bečvář. Podle poslankyně musí armáda doplnit především stavy, protože bez lidí můžete sice nakupovat vybavení, ale pak je nemáte komu dát. Proto si musíme vychovávat aktivní zálohy.

Váňa má za to, že každá koruna pro armádu je dobrá. „Naše bezpečnost bude taková, jakou si zaplatíme, zdůraznil. A kdyby někdy došlo na situaci, že bude v Česku vyhlášena mobilizace, musíme mít těm vojákům co dát, obléci je a vyzbrojit. „Měli bychom být připraveni i na to, že bude v určité chvíli třeba vzít do ruky zbraň a jít bránit svou vlast.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…