Musíme se skamarádit s Čínou. Jinak bude zle, varuje své Američany George Soros

18.06.2015 11:41

Americký multimiliardář a filantrop George Soros radí ve svém textu, publikovaném na The New York Review of Books, že by měly Spojené státy a Čína nastolit přátelské vztahy. V opačném případě prý svět čekají těžké časy.

Musíme se skamarádit s Čínou. Jinak bude zle, varuje své Američany George Soros
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Spojené státy a Čína mají podle Sorose eminentní zájem na dosažení vzájemného porozumění, protože jiná alternativa nenabízí nic pozitivního. Podobná dohoda by prý mohla přinést značná pozitiva pro obě strany. „Americká vláda může získat jen velmi málo tím, že k tomuto nutnému kroku nepřikročí. Jinými slovy, Spojené státy nemají dostatečnou moc a sílu na to, aby mohly Čínu předčít. Mohly by samozřejmě otevřeně bránit Číně v dosažení jejích cílů, ale to by bylo velmi nebezpečné,“ míní Soros, který se obává, že v případě selhání reforem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga by mohl Peking podpořit nějaký vnější konflikt.

„Mohlo by dojít k užšímu politickému či vojenskému spojenectví mezi Ruskem a Čínou. Vedlo toho bychom potom čelili konfrontaci s některým z amerických spojenců, jako je Japonsko. Příliš nepřeháním, když se domnívám, že bychom potom stáli na prahu třetí světové války,“ konstatuje Soros a zároveň připouští, že v příštích deseti letech uzavření rusko–čínského vojenského paktu namířeného proti Spojeným státům neočekává. „Rivalita mezi Spojenými státy a Čínou je nevyhnutelná, ale je třeba ji udržovat v určitých mezích. Je nutné za každé situace zabránit použití vojenské síly,“ míní Soros.

celý text v angličtině je vám k dispozici ZDE

Soros dle svých slov chápe, že strategické partnerství mezi Čínou a Spojenými státy nebude vzhledem k odlišným postojům v mnoha oblastech jednoduché. Hlavní rozpor on sám vidí v odlišných politických systémech, které v obou zemích fungují. „Spojené státy jsou založeny na principu individuální svobody, zatímco v Číně funguje více hierarchická struktura. V Americe navíc v posledních letech došlo k inovativnímu rozvoji sociálních médií, zatímco Čína spíše usilovala o jejich větší kontrolu. Dalším problémem je fakt, že Čína se, stejně jako Rusko, považuje za oběť amerických aspirací na vedení světa,“ soudí americký filantrop maďarského původu.

Za další potenciálně třaskavá témata, která mohou způsobit vzájemnou roztržku, považuje Soros otázku lidských práv, kybernetickou válku a mocenské nároky v oblasti Jihočínského moře. „I přes to by se měla americká vláda pokusit o sblížení se svým čínským protějškem. To by v prvé řadě znamenalo předem si učit oblasti společných zájmů, stejně jako vymezit si rozdílné sféry. Spojené státy musí zapracovat na rozvoji dvojí strategie. Jedna musí nabízet pobídky ke spolupráci a druhá musí plnit zastrašovací funkci. Je ovšem také možné, že nás takové uzavírání přátelství s čínskými sousedy může dostat zpět do období studené války. Ale stále je to lepší, než se ocitnout na prahu třetí světové války,“ soudí Soros.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…