Musíme si pomáhat, shodli se lidovci a STAN

26.10.2017 16:26

Lidovci a Starostové a nezávislí (STAN) chtějí ve sněmovně úzce spolupracovat a sdílet informace. Není vyloučeno ani to, že by společně usilovali o pozici místopředsedy dolní komory parlamentu, řekli dnes novinářům zástupci obou uskupení po prvním povolebním jednání. O společném postupu chtějí KDU-ČSL a STAN jednat i pro nadcházející senátní volby. Zprávu přinesla ČTK.

Musíme si pomáhat, shodli se lidovci a STAN
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Chceme, aby naše oba poslanecké kluby koordinovaly svoje kroky v názoru na ty nejdůležitější otázky. Jsme ochotni sdílet naše kapacity, tak abychom mohli pokrýt celou agendu,“ řekl po jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Chceme spolupracovat na úrovni klubů, chceme si pomáhat v expertní oblasti, chceme si pomáhat s tím, abychom obsáhli celou práci Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. V návaznosti na to by se podle něj mohla prohloubit spolupráce obou stran i v dalších oblastech.

Lidovci a Starostové uvažují také o tom, že by se spolupráce rozšířila i o TOP 09. S jejími zástupci chtějí jednat poté, co si TOP 09 ustaví poslanecký klub. Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík nevyloučili ani možnost, že by tři menší sněmovní strany postavily společného kandidáta na místopředsedu sněmovny, podle nich to je věc dalšího jednání. KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají dohromady 23 poslanců, a společně by tak mohly vytvořit třetí nejvýznamnější sílu ve sněmovně.

KDU-ČSL a STAN chtějí také spolupracovat v senátních volbách v příštím roce. Poprvé by k tomu mohlo dojít už v lednových doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku. „Bavíme se o společné podpoře případných kandidátů. Vypadá to nadějně, že by mohl být podpořen jeden kandidát středových a středopravicových stran,“ řekl Gazdík.

Lidovci a Starostové se letos na jaře dohodli na vytvoření volební koalice, v létě z ní ale sešlo a každý subjekt kandidoval do sněmovny samostatně. Představitelé obou stran se ale dnes shodli, že to je věc minulosti. „My jsme se nerozešli ve zlém. Teď žijeme přítomností a je evidentní, že ani ta zkušenost z minulosti nenarušila naše vzájemné vztahy,“ řekl Gazdík. „Píšeme nový příběh a jdeme do toho naplno,“ připojil se předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…