Musíte toho druhého doběhnout, popsal Telička, když se ho ptali, co chce dělat v Bruselu

15.04.2014 17:51

REPORTÁŽ Evropa pokulhává v podnikání, ztratila akceschopnost a za našimi poslanci není zřetelná stopa. I tyto věci kritizoval někdejší diplomat a člen Evropské komise, dnes kandidát hnutí ANO na europoslance Pavel Telička. Studentům na Moravské vysoké škole v Olomouci také poradil, jak se má chovat správný vyjednavač.

Musíte toho druhého doběhnout, popsal Telička, když se ho ptali, co chce dělat v Bruselu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Žhavý kandidát hnutí ANO, kterému dávají průzkumy velkou šanci na vítězství v eurovolbách, debatoval se studenty v Olomouci. Připomenul svou profesní dráhu i to, jak vypadal start jednání o přidružení republiky do Evropské unie. „Když jsme absolvovali vůbec první jednání, tak jsme v podstatě nevěděli, co chceme. Tehdy exekutiva neměla zkušenosti. Prakticky jsme se dostali do pozice delegace, která přišla do jednací místnosti a v polovině jednání vedoucí delegace jednání přerušil a řekl: `Pojďte ven. Takhle přeci nemůžete vyjednávat.` Chybělo tam jedno slovo, v podstatě řekl: `Takhle blbě přeci nemůžete vyjednávat`,“ popsal úplný začátek diskuzí lobbista, někdejší diplomat a člen Evropské komise Pavel Telička.

Vzpomínal i na dobu, kdy byl spoluautorem memoranda. „Naší ambicí bylo vysvětlit motivaci, proč se chceme začlenit do Unie. Naběhli jsme si jak v Bruselu, tak i doma. Napsali jsme memorandum upřímně, jak jsme to skutečně cítili. Nakonec jsme si to slízli i u komise. Nelíbilo se jim, že chceme sice integrovat, ale zároveň kritizujeme uskupení, jehož součástí se chceme stát,“ uvedl Telička. „Na tom, co jsem řekl, jsem chtěl demonstrovat, že naše vztahy s Unií se nějak vyvíjely. Začaly u vize návratu do Evropy. Byl to vzájemný poznávací proces,“ dodal. Hovořil také o tom, že náš stát byl pro Evropu těžce srozumitelný a také proto se tam naši poslanci necítili komfortně. „Zapomínáme na to, že jsme součástí EU. Nemáme svalovou hmotu, kterou má Německo, Francie nebo Británie, ale pápěrky také nejsme, takže můžeme nějaké věci prosadit. Máme možnost výrazně ovlivňovat dění v Unii, ale moc se nám to nedaří,“ upozornil.

Telička: Andrej Babiš je neodbytný člověk

Telička se pak věnoval důvodům, proč se rozhodl kandidovat na europoslance a vstoupit do politiky. „Dostal jsem několik podnětů od různých premiérů, abych šel do vlády. Zásadně jsem byl ale rozhodnutý držet se zpátky. Nechtěl jsem jít do politiky,“ uvedl Telička. „Pak přišel před pár lety Andrej Babiš. Vysvětloval jsem mu důvody, proč si to nedovedu představit. Jenže Andrej Babiš je člověk neodbytný a diskuse probíhaly dál. Nakonec jsme se dohodli na kandidatuře do evropských voleb. Proč? Řada z nás a doufám, že většina lidí, cítí potřebu zásadnějších změn v naší zemi. Cítím potřebu změnit postavení České republiky v Evropě. Spousta právních norem, rozhodnutí je přijímaná v Bruselu za naší účasti, která dosud nebyla dostatečně aktivní a sebevědomá. Pokud určité změny chceme prosadit, musíme mít vliv. Nikdo nám ho nekrade. Nikdy nebudeme mít vliv jako Německo, ale máme možnost alespoň nějak situaci ovlivňovat. To je ambice, se kterou jdu do voleb. Můžeme pootočit kormidlem vnímání Unie,“ doplnil.

Dál také podrobil kritice současné české europoslance. „Unie ztratila akceschopnost, snahu řešit relevantní otázky jasně a včas. Role Evropského parlamentu přitom výrazně v minulých letech vzrostla. Je jen otázkou, zda si někdo vybaví jména našich europoslanců a co udělali. I při úctě k nim, naše stopa může být znatelnější,“ upozornil.

Desítky miliard korun prý Česko vyhodilo do luftu

Kandidát ANO pak hovořil o administrativní zátěži a o tom, proč se potýkáme s přebujelou byrokracií. „Největší problém je to, co na evropskou normu nabalujeme v českém Parlamentu,“ uvedl Telička, který naopak pochválil systém v Británii, kde se jim daří administrativní zátěž snižovat. Pak se věnoval tématu zaměstnávání absolventů a jejich možností uplatnění v zahraničí. „Já jsem často propichován pohledy některých učitelů, když nabádám studenty: `Běžte ven, otřískejte se. Důležité zkušenosti můžete nasbírat právě v zahraničí.` Pokusíme se posílit možnosti cestování. Podíváme se na studenty, kteří jsou ze sociálně slabších rodin. Vím, že se členské státy chovají tak, že vytvářejí určité legislativní překážky pro zaměstnávání cizinců. Vůbec podnikání je přesně to, v čem Evropa pokulhává za ostatními mocnostmi včetně USA. To není jen problém Česka, ale celé Evropy,“ vysvětloval studentům Telička, který také upozornil na problémy s čerpáním a používáním dotací: „Nemluvím o tom, jak čerpáme u nás peníze. Můžeme jen hádat, kolik desítek miliard jsme vyhodili do luftu, protože šly na nesmysly.“

Dnes prý na euro nejsme připraveni

V diskuzi se pak studenti a učitelé dotazovali také na roli regionů ve vztahu k centrální vládě v Praze. „Témata mají evropský, pražský a krajský rozměr. Ráno jsem byl v Přerově a první, o čem tam uslyšíme, je problém dopravní obslužnosti,“ reagoval Telička. „V řadě věcí si myslím, že kraje musí hrát určující roli,“ dodal. V odpovědi na další dotaz pak znovu zkritizoval pozici republiky v Unii. „Nemyslím si, že jsme měli ambici něco změnit. Vybavme si nějakou konkrétní iniciativu z České republiky za poslední roky. Já si ji nevybavuji,“ podotkl. Studenti se ptali také na jeho názor na euro. „Jsem zastáncem zavedení eura. Taková je pozice moje i hnutí, ale není extrémní. Neděláme anketu na ulicích proti euru, nechceme ani říkat, že stanovíme termín a přijmeme euro. Dnes na euro připraveni nejsme,“ reagoval.

Telička radil studentům, jak vyjednávat

Finiš debaty se stočil k umění diskuze a vyjednávání. Telička poradil studentům: „Vyjednavač může dělat práci dobře, když ho práce baví. Je to šachová partie. Musí vás lákat, že chcete druhého doběhnout. Musíte znát dobře problematiku. To, co chcete vyjednat, musí být legitimní a fér. Musíte být důvěryhodní, nastavit si klíčové priority a nejít za každou cenu na krev. Výsledek musí být oboustranně přijatelný,“ uvedl Telička. Člověk, který chce vyjednávat, by měl být komunikativní, protějšek zanalyzovat a zjistit, co je jeho slabinou. Důležité pak je dívat se také na nonverbální komunikaci protějšku. „Nemůžete jít na krev a přes mrtvoly a když, tak k tomu musíte mít pozici,“ upozornil s tím, že nutné je vyjednávat chytře, ne silou. „Pokud člověk zná mechanismy a lidi, může už v prvopočátku věci ovlivňovat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…