Muslim Sáňka: Zemanova islamofobie není dobrou cestou pro budoucnost

12.02.2013 9:46

ROZHOVOR Islamofobní a nepravdivé výroky, jaké nastupující prezident Miloš Zeman vypustil v minulosti do éteru, určitě nepřispějí k dobrému soužití. Vyvolávání nenávisti rozhodně není dobrou cestou do budoucnosti. Takto reaguje na některé Zemanovy výroky ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Muslim Sáňka: Zemanova islamofobie není dobrou cestou pro budoucnost
Foto: Archiv VS
Popisek: Ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka

Může se stát Miloš Zeman ve funkci prezidenta hořící pochodní boje proti islámu pronikajícímu do Evropy, potažmo Česka?

Myslím, že ne. Pan Zeman má řadu jiných témat a doufám, že se již nebude potřebovat tímto způsobem zviditelňovat.

Vždy se zaštiťoval knihami jako Střet civilizací Samuela Huntingtona anebo Hněv a hrdost Oriany Fallaci. Jsou tyto knihy dle vás kvalitním argumentem proti islámu?

V tom je právě kámen úrazu. Divím se, že pan Zeman čerpá své znalosti o islámu od Oriany Fallaci. Pak takto mluví a spojuje věci, které vůbec nelze spojovat. Je to buď do nebe volající neznalost anebo populismus, ale takových populistů je v Evropě víc.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že netvrdí, že každý muslim je terorista, ale říká, že každý terorista je muslim. „Budeme – li argumentovat, že nemůžeme kritizovat nějaké hnutí kvůli tomu, že je jeho stoupenců hodně, dojdeme k tak absurdním výsledkům, že nelze odsuzovat nacismus, protože ho ve své době podporovalo devadesát procent Němců a byli v tom velmi aktivní,“ sdělil dál. Co vy na tyto jeho argumenty?

Že to nejsou žádné argumenty a srovnává se nesrovnatelné. Uvedu vám fakta. Profesor Robert Pape z Chicagské univerzity jako první vytvořil databázi dokonaných sebevražedných atentátů mezi léty 1980 a 2003 a zjistil, že většina ze 462 atentátníků byla čistě sekulární. Na prvním místě není žádná islámská skupina, nýbrž Tamilští tygři na Srí Lance, což je sekulární, nebo chcete – li hinduistická skupina. Dalším důležitým závěrem dlouholetého výzkumu profesora Papea je to, že hlavní příčinou těchto atentátů je cizí okupace. Tato fakta pan Zeman asi neví nebo vědět nechce. Nehledě na to, že se vesměs úplně opomíjí státní terorismus, který má nesrovnatelně ničivější důsledky než ten skupinový a individuální.

Do jaké míry je evropská politika usmiřování s islámem dle vás úspěšná?

Nemyslím si, že evropští polici před sebou nějak cíleně vytyčili nějakou zvláštní politiku „usmiřování“ s islámem. Pokud bych to zobecnil, je žádoucí, aby žádná strana nevyvolávala konflikty, nepovyšovala se, neurážela druhé a aby všichni dodržovali zákony. V Evropě jsou bohužel poměrně časté urážky a pošlapávání islámských hodnot, a je to omlouváno bezbřehou svobodou slova. Přitom podobné urážky jiné komunity by si nikdo nedovolil. V některých zemích je muslimkám zakazováno oblékat se podle pravidel islámu a tak dále. Na druhou stranu jsem se však nikdy paušálně muslimů nezastával. Oni sami se často podle islámu nechovají. Je přirozené, že s jejich integrací se někde mohou vyskytnout problémy.

Nebude právě Miloš Zeman brzdou takové integrace?

Podobné islamofobní a nepravdivé výroky, jaké pan Zeman vypustil, mohou jen podporovat či vyvolávat nenávist a bránit dobrému soužití. Vyvolávání nenávisti není dobrá cesta.

Český muslim Vladimír Sáňka

Narodil se v roce 1959 v Brně a v roce 1983 dokončil studium geochemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1983 až 1999 pracoval jako vědecký pracovník v Českém geologickém ústavu v Praze. Islám přijal koncem roku 1994. Od roku 1999 pracuje v Islámském centru v Praze jako jeho ředitel. Je také členem správní rady islámské nadace a zastupujícím předsedou Ústředí muslimských obcí a organizací v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…