Muslim vydal pochvalnou knihu o islámu a přiišlo na něj komando. Teď vyjevil své názory serveru Sabiny Slonkové

12.06.2015 20:27

Vladimír Sáňka, vydavatel knihy o islámu, za kterou byl obviněn a zatčen zakukleným komandem se samopaly, poskytl rozhovor deníku Neovlivní.cz.

Muslim vydal pochvalnou knihu o islámu a přiišlo na něj komando. Teď vyjevil své názory serveru Sabiny Slonkové
Foto: Archiv VS
Popisek: Ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka

Sám Sáňka se necítí v žádném ohledu jako nebezpečný islámský radikál, za kterého ho považuje policie. „Mám spoustu křesťanských i židovských přátel, scházíme se a diskutujeme spolu,“ říká s tím, že si zachovává svou víru, ale má respekt k ostatním lidem, a dodává, že hodnocení knihy Základy tauhídu – Islámský koncept Boha považuje za neadekvátní, nepravdivé a nekompetentní (podle protimafiánského útvaru ÚOOZ kniha šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti tzv. méněcenným rasám, pozn. red.).

Kniha podle něj obsahuje informace o základech islámské věrouky, o konceptu Boha, o pojetí Boha a o jeho vlastnostech. „Učí přímému vztahu člověka a stvořitele,“ říká a připomíná, že byla přeložena do mnoha jazyků, je běžně k dostání v obchodech ve Velké Británii, Francii, v Německu. „V knize je verš: neurážejte to, co jiní lidé uctívají,“ dokazuje Sáňka, že na nikoho neútočí.

„V tiráži jsem uveden jako redaktor vydání jen proto, že jsem měl v muslimské nadaci na starosti administrativu, logistické zajištění všech vydávaných knih a podobně,“ říká s tím, že ani neovlivnil překlad publikace, protože jej měl na starost někdo jiný. Výrok policie, že jsme vydáním té knihy získávali finanční prostředky, abychom podporovali radikální hnutí, je nesmysl,“ zlobí se a dodává, že těch nesmyslů je v tomto případě mnoho.

  • Celý rozhovor ZDE

Manželka prosila, aby jí nějaké peníze nechali, ale vzali všechno

„Byl to šok a velká osobní újma,“ říká ke svému zatčení. Kolem poledne jsem byl ve sprše a ozvalo se zvonění. Manželka přiběhla vyděšená, že tam je policie. Řekl jsem jí, ať chvíli počkají, že hned vylezu. Ona ale vyděšeně přiběhla znovu, že říkají, že vylomí dveře,“ popisuje Sáňka, jak mokrý vystartoval, otevřel dveře a dovnitř mu vpadlo komando ozbrojených policistů, někteří byli v kuklách. „I když je manželka prosila, aby jí tam nechali aspoň něco, tak si vzali všechny peníze,“ vzpomíná v rozhovoru na nepříjemné chvíle.

„Pracoval jsem tři roky v Sýrii jako geochemik. Našel jsem si tam manželku. Islám jsem přijal až asi pět let po návratu, kdy jsem hledal odpovědi na spoustu otázek o vzniku vesmíru, života, smrti,“ popisuje, jak se k islámu dostal, a říká, že je islám v Evropě nepochopený a je založen na předsudcích. „Mohou za to radikálové, které ale my jako muslimové odsuzujeme,“ pustil se Sáňka do teroristů s tím, že je možná chyba, že lidé tato odsouzení nechtějí slyšet.

„Jsme vlastně mezi dvěma mlýnskými kameny. Mezi radikály na straně jedné a mezi společností, která nás z násilných činů radikálů viní,“ vidí Sáňka společenskou situaci islámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…