Muslimové a islám v Česku? Specialista jasně promluvil

01.08.2018 16:04

Arabista Bronislav promluvil o muslimech žijících v Česku a o politicích, kteří strach z muslimů přiživují, protože díky němu získávají politické body.

Muslimové a islám v Česku? Specialista jasně promluvil
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Podle Ostřanského máme v podstatě dvě možnosti, jak zacházet s muslimskými věřícími. Jedna možnost je, že stát řekne, které výklady islámu jsou na jeho území přijatelné. A pokud se toho nechopí stát, chopí se toho populisté, kteří se mohou chovat podstatně radikálněji.

„V muslimských zemích, ať je to Egypt nebo Alžírsko, si stát určuje, kdo bude kázat v jeho mešitách, kdo dostane ten souhlas a jaký způsob výkladu islámu bude ten preferovaný. Proč by tento přístup, samozřejmě věcně a erudovaně, neměl používat stát s muslimskou většinou?“ ptal se Ostřanský. Jeho výroky z pořadu Rozsřel uveřejnil server iDnes.cz.

Lze namítnout, že žijeme ve svobodné společnosti a muslimové si mohou vyznávat takovou verzi islámu, jakou uznají za vhodné. Tento bezbřehý liberalismus je však podle arabisty nebezpečný. Zašlo to prý dokonce tak daleko, že se v Německu vedla debata, zda je správné zasáhnout proti muslimskému duchovnímu, který věřícím předává radiální výklad islámské víry.

Jenže pak je tu druhý extrém. „Že nebudeme rozlišovat mezi jednotlivými muslimy a budeme se snažit toto téma věcně neřešit, ale naopak z toho vymačkat maximum bodů, což je příklad České republiky," pravil Ostřanský. Česká muslimská komunita je ale hodně malá. Ostřanský chápe, že lidé mají strach z muslimů, ale někteří politici tento strach zneužívají a „dojí". Různé nesmysly o islámu se Českem podle experta šíří rychlostí požáru. „Například to, že je hidžáb projev muslimského fundamentalistu. Kdo tomu oponuje, je označen za vítače,“ doplnil orientalista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…