Muslimové vyhlásili fatwu na teroristy. Posbírali jeden a půl milionu podpisů

10.12.2015 18:45

Celkem 70 000 islámských duchovních se sešlo v indickém městě Bareilly na výročí smrti Ahmeda Raza Khana, odpůrce wahábismu v Indii, a vydalo fatwu odsuzující teroristické organizace včetně Islámského státu. Jejich rozhodnutí údajně podpořilo 1,5 milionu přítomných muslimů. Informují Times of India.

Muslimové vyhlásili fatwu na teroristy. Posbírali jeden a půl milionu podpisů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Imámové při poradě

Na výročí smrti bojovníka proti wahábismu a reformátora Raza Khana se u jeho hrobky, jež je poutním místem v indickém městě Bareilly, sešlo na 70 tisíc muslimských duchovních a vyhlásili fatwu odsuzující terorismus a teroristické organizace včetně Islámského státu. Jejich rozhodnutí podpořilo podpisem na 15 „lakh“ (indická číslovka označující 100 000, pozn. red.) muslimů, kteří se k hrobce také dostavili.

„Od neděle dál, když začal svátek, členové Dargah Aala Hazrat rozdávali dotazníky mezi své následovníky a sbírali podpisy těch, jež jsou ochotni postavit se proti terorismu. Téměř milion a půl muslimů zde zaznamenalo svůj protest. Zhruba 70 tisíc duchovních z celého světa pak ustanovilo fatwu,“ řekl jeden z duchovních, Mufti Mohamed Saleem Noori.

Požádal také média, aby se o teroristických skupinách přestala vyjadřovat jako o „muslimských organizacích“.

Duchovní Hazrat Subhan Raza Khan, jenž je předsedou správy zmíněného poutního místa, řekl, že k rozhodnutí vydat fatwu právě v průběhu tohoto důležitého svátku došli duchovní po teroristických útocích v Paříži.

Celý text zde

„V Koránu je napsáno, že zabití jedné nevinné osoby odpovídá zabití celého lidstva,“ řekl Mohamed Eshan Raza Khan, hlava místní svatyně.

Duchovní následně odsoudili bombardování Sýrie s tím, že v náletech zemřelo mnoho lidí včetně žen a dětí. Vyjádřili se, že by se západní mocnosti měly soustředit na boj proti terorismu, ne však za cenu životů nevinných lidí. Následně vyhlásili, že těm, kteří bojují na straně teroristů, budou odepřeny určité pohřební rituály.

Univerzita, jež spadá pod Raza Khanovu svatyni, otevřela nový obor pod názvem „Islám a terorismus“. Zde se studenti učí rozdíly mezi původními texty Koránu a těmi, jež hlásají teroristické skupiny, za účelem pochopení toho, jak dochází ke špatné interpretaci náboženských textů.

Duchovní se následně vyjádřili k nedávným prohlášením Donalda Trumpa, který se dovolával zákazu vstupu všech muslimů na půdu USA. „Pokud jedna země zavede takový zákaz na muslimy, další země je taktéž zavedou možná i vůči jiným skupinám. To jen podpoří nenávist a více rozdělí lid,“ řekl Saleem Noori. Podle duchovních Trumpovy výroky dělají ze všech muslimů teroristy, a Trump je tak přímo zodpovědný za šíření nenávisti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…