Muslimové zahájili akci v Praze. Na místě je i německá televize. Došlo už na malý incident

10.08.2016 18:40

Čeští muslimové se rozhodli odsoudit nedávné teroristické útoky v Evropě a vyjádřit obavy z násilí. Učinili tak v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze na Vinohradech. Před kostelem se nyní také koná poklidná demonstrace.

Muslimové zahájili akci v Praze. Na místě je i německá televize. Došlo už na malý incident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

„Účast muslimů na bohoslužbě je v klidu. Vskutku litují toho, co se ve světě děje,“ referoval z místa redaktor ParlamentníchListů.cz.

„Už se nedrží starokřesťanská disciplína, že by do kostela mohli jen pokřtění katolíci. To znamená, že nemáme komukoliv, kdo chce v dobré vůli přijít, bránit vstoupit do kostela,“ řekl pak ČTK kněz Jan Houkal, který v kostele působí. Další akci na náměstí podle něj povolila městská část Praha 3. Houkal vnímá snahu muslimů, kteří se chtějí distancovat od násilí, vyjádřit křesťanům solidaritu a striktně odmítnout teroristické útoky Islámského státu, pozitivně.

Na místo dorazila zhruba padesátka účastníků. Celou akci však sledují bedlivě nejen média, mimo jiné i německá televize, ale i policie. Ta musela z místa vykázat například muže v kanadách a s pitbulem, který slovně napadal muslimy. 

Samotní účastníci bohoslužby i demonstrace jsou klidní, často se však rozhoří spory mezi procházejícími lidmi, kteří vedou ideologické debaty o náboženství a o situaci ve světě. „Korán je paskvil. Muslimové udělali jenom zlo,“ křičel například jeden z přítomných. Následně byl oceněn potleskem.

Po mši začne před kostelem shromáždění, na němž vystoupí zástupci muslimské obce a přečtou veřejné prohlášení. Promluvit mají i vikář Petr Beneš a mimo jiné výkonná ředitelka Federace žen za světový mír Marcela Rozehnalová.

Muslimové se původně chtěli účastnit bohoslužby v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, s tím však místní farnost nesouhlasila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…