Muslimská záplava ve městě, úplně neschopná EU, sebevrah nad propastí. Přijel Zeman, seběhla se celá ves a stálo to za to

18.05.2016 18:34

REPORTÁŽ Po 610 letech zavítala do Černotína hlava státu. V rámci Olomouckého kraje navštívil obec prezident Miloš Zeman. S občany se následně setkal na víceúčelovém hřišti.

Muslimská záplava ve městě, úplně neschopná EU, sebevrah nad propastí. Přijel Zeman, seběhla se celá ves a stálo to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Rád si povídám s lidmi a přemýšlím nad jejich názory. Protože přemýšlet nad svými názory je již poněkud nuda,“ sdělil úvodem Zeman. Vzhledem k přebytkovému rozpočtu, kterým obec disponuje, ji dal za příklad české vládě. Následně se zmínil o Hranické propasti. „Umím si představit, že u ní stojí dva penziony. Jeden pro sebevrahy a jeden pro turisty,“ vtipkoval Zeman. Vesnici pogratuloval k titulu Vesnice roku Olomouckého kraje a ke třetímu místu v celostátním klání.

První z dotazů směřoval na zaměstnávání cizinců v českých firmách. „Cizinci, o které jde, nejsou muslimové. Cizinci, o které jde, jsou Ukrajinci. Ukrajinců u nás pracuje asi 130 tisíc. Berou práci, kterou nikdo z Čechů nechce dělat. Přimět Čecha, aby tuto práci vzal, ale to by se mu musel snížit plat, což by zřejmě nechtěl. Pokud naše podniky zaměstnávají i nekvalifikovanou pracovní sílu za velmi nízkou mzdu, tak proč nevyužít toho, že lidé z Ukrajiny si tady vydělají to, co je málo pro Čechy a hodně pro Ukrajince,“ řekl Zeman. Muslimové podle něj v Česku pracovat nechtějí, ti chtějí pobírat sociální dávky.

„Jak dlouho budeme žít v současné Evropě?“ zeptal se další z občanů. 

„Myslím, že narážíte na obavu před migrací. Já bych si ale nepřál, abychom žili pořád stejně, jako žijeme dnes. I když zaplať pánbůh. Každý by měl usilovat o to, aby se jeho život zlepšoval. Já věřím v něco, čemu se neurčitě říká pokrok, to znamená snižování kriminality, zvyšování bezpečnosti občanů...,“ řekl Zeman a uvedl, že je zásadním odpůrcem migrační vlny. „Varovat před povodní v době, kdy máte zaplavené město, je málo. Před povodní je třeba varovat tehdy, když je povodeň ještě daleko, aby se mohla vytvářet protipovodňová opatření. Za bezpečnost se platí. Bezpečnost není zadarmo,“ dodal prezident. V rozpočtu je podle něj třeba zvýšit výdaje na armádu či na policii. 

Další z přítomných se zeptal na alimenty. „Proč se nezatlačí na ty, kteří neplatí alimenty?“ zeptal se. Následně se také zeptal na to, proč se zaměstnávají důchodci, když mladí lidé nemají pracovní příležitosti.

„Ve vládě je nyní zákon o zálohovém výživném, v němž je zakotveno, že v době, kdy neplatí matce otec alimenty, platí to stát a poté je vymáhá,“ zmínil však i opačné případy. Ke druhé části dotazu se prezident vyjádřil následně. „Jsou tady lidé, kteří nechtějí dělat. To znamená, že když jim nabídnete nějakou práci, oni o ni nemají zájem,“ nesouhlasil s nedostatkem pracovních příležitostí. Na Olomoucku je podle hejtmana Jiřího Rozbořila osm tisíc pracovních míst, které nikdo nechce obsadit.

Mladý muž následně svůj dotaz ještě rozvinul. „Proč matky na mateřské mají tak malé příspěvky a Romové mají vysoké dávky? Přistěhovalec důležitější než Čech?“ ptal se. „Romové nejsou přistěhovalci. Žijí tady přes staletí. Mě nezajímá, zda je někdo Rom, nebo ne. Mě zajímá, zda je někdo flákač, nebo ne,“ podotkl. „Zvýšit minimální mzdu, aby se vyplatilo pracovat, a snížit sociální dávky těm, kteří pracovat nechtějí,“ navrhl řešení Zeman. „Naučme se pomáhat lidem, kteří hledají práci, kteří chtějí práci, v tom případě je pomoc naprosto žádoucí. Nepomáhejme flákačům. Nejsme tak bohatá společnost, abychom mohli živit flákače,“ odpověděl.

Nechyběl ani dotaz na mistrovství světa v hokeji. „Se stoprocentní jistotou vám sděluji, že vyhraje ten nejlepší,“ řekl za smíchu přítomných Zeman.

Co stát udělal pro živnostníky? Tak zněl další dotaz. „Existují paušály. Je to reálná pomoc, která je živnostníkům poskytována. Pojistné platí každý, živnostník i zaměstnanec. Rozdíl je v tom, že živnostník si může vybrat, jak vysoké pojistné bude platit. A zapomíná, že až dosáhne penzijního věku, bude mít čtyři tisíce až pět tisíc starobní důchod. To je prostá matematika, která platí pro všechny. Hledáte-li pomocnou ruku, najdete ji na konci svého ramene,“ odvětil Zeman.

Poslední otázka směřovala k ochraně hranic v rámci migrační krize. „Je daleko levnější a také daleko účinnější, když budeme bránit hranice Schengenu, potažmo hranice Evropské unie,“ myslí si Zeman. „Na druhé straně je pravda, že Evropská unie je tak neschopná, že až nyní se začíná uvažovat o evropské pohraniční stráži,“ dodal s tím, že migranti sem nechodí za prací, ale za sociálními dávkami. K penzijnímu spoření, k němuž směřovala druhá část dotazu mladého muže, Zeman uvedl, že nesdílí názor na zvyšování státního příspěvku.

Na závěr se prezident Zeman podepsal do obecní kroniky a do kroniky dobrovolných hasičů. Připnul také pamětní stuhu prezidenta republiky na prapor obce. Zeman si od starosty odvezl popelník s jedním žlábkem na cigaretu. „To znamená, že mám výhradně kouřit sám,“ zasmál se Zeman. Dostal také perníkové srdce a fotografii Hranické propasti. "Slunce v duši," popřál při odchodu Zeman přítomným, za což si zasloužil mohutný potlesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…