Muslimský vrah-řidič, který včera pokosil nejméně 19 lidí, přijel v rámci akce na obohacení USA. Vážně. Tady je to napsáno

01.11.2017 8:29

Osm mrtvých z cyklostezky na Manhattanu v New Yorku je výsledkem dalšího řádění teroristů. Devětadvacetiletý islamista, pocházející z postsovětského Uzbekistánu, se přitom do USA dostal za prezidenta Obamy v rámci programu na „podporu diverzity obyvatelstva“, ve kterém se desetitisícům vylosovaných imigrantů jen s minimální kontrolou bianco rozdávala povolení k trvalému pobytu.

Muslimský vrah-řidič, který včera pokosil nejméně 19 lidí, přijel v rámci akce na obohacení USA. Vážně. Tady je to napsáno
Foto: Facebook
Popisek: Sayfullo Saipov, terorista z Manhattanu

V New Yorku velmi pravděpodobně došlo k dalšímu teroristickému činu. Muž najel dodávkou do skupiny cyklistů na cyklostezce a výsledkem je prozatím osm mrtvých a minimálně dvanáct zraněných. Zasáhnout měl kromě cyklistů také školní autobus, kde jeho řádění odskákali dva školáci. Když skončil řádění se svým pick-upem, vylezl z něj a pokračoval přímo na ulici se dvěma střelnými zbraněmi. Pak jej policisté zadrželi.

Na místě činu byl zadržen devětadvacetiletý Sayfullo Habibullajevič Saipov, imigrant pocházející z Uzbekistánu. Jeho vina je vysoce pravděpodobná vzhledem k tomu, že byl zadržen poté, co opustil dodávku, kterou byl útok spáchán, a běžel ulicemi se dvěma zbraněmi v rukou. Podle svědků měl ještě při opouštění vozu vykřikovat „Alláhu Akbar“.

Vysílání CBS

Televize CBS následně do vysílání sehnala bezpečnostního experta Frana Townsenda, který jí sdělil, že pachatel mohl podle dostupných důkazů patřit ke skupině Islámské hnutí Uzbekistánu, které se dlouhé roky samo definovalo jako odnož organizace Al-Káida, než se v roce 2015 přihlásilo ke spolupráci s Islámským státem. Obě organizace přitom nabádají své souvěrce, aby k útokům využívali právě neobyčejně efektivní metodu najíždění těžkými vozy do davů ve městech. Sám Saipov se měl podle médií hlásit k Islámskému státu.

PODROBNOSTI OD CBS ZDE

Demokratický guvernér státu New York Andrew Cuomo však trval na tom, že se jednalo o „osamoceného vlka“. Guvernér pak pronesl ještě tato slova: „New York je mezinárodním symbolem svobody a demokracie a my se nenecháme zastrašit.“

Televize CBS také přišla s informací, že podezřelý Sayfullo Saipov přišel do USA v rámci oficiálního vládního programu na podporu národnostní diverzity obyvatelstva. V jeho rámci se každý rok losuje 50 tisíc imigrantů z „nedostatečně zastoupených“ zemí, kteří dostanou povolení k trvalému pobytu, tzv. „zelenou kartu“. Bez ní není možné v USA trvale žít.

„Výherci získávají trvalé oprávnění k pobytu, opravňující je i jejich rodiny žít, studovat a pracovat v USA jako jejich trvalí obyvatelé,“ píše se na oficiálním webu loterie. Jedná se o oficiální vládní program.

Jenže jak poznamenávají některé weby, řada „nedostatečně zastoupených“ zemí, na které je program zacílen, je současně velmi bezpečnostně rizikových, což činí program terčem kritiky mnoha lidí, včetně vlivných zákonodárců. Omezit program, respektive zohlednit při výběru podporovaných zemí také bezpečnostní rizika, chtěl od počátku svého úřadování i prezident Trump.

Devětadvacetiletý Saipov pochází z Uzbekistánu, který byl zařazen do loterie, a zelenou kartu na základě loterie získal v roce 2010, za prezidenta Obamy. Již v následujícím roce varovala vysoce postavená imigrační úřednice Janice Kephartová při oficiálním slyšení před kongresmany, že „Program vízové rozmanitosti je nešťastným slepým bodem v našem imigračním systému, který pozbyl jakýkoli účel“. Podle expertky se od vítězů loterie nevyžadovalo prakticky nic, jejich identita vůbec nemohla být řádně prozkoumána.

„Nikdo neví, kdo jsou tito lidé a proč přišli do USA. Celý tento program je velkým bezpečnostním rizikem a teroristé či zločinecké organizace jej využívají nejen ke vstupu do Spojených států, ale i k tomu, aby přivedli své komplice,“ řekla tehdy Kephartová.

CELÉ SLYŠENÍ BEZPEČNOSTNÍ EXPERTKY V KONGRESU

„Jediným požadavkem pro účast ve slosování byl vysokoškolský diplom nebo praxe spojená se získáním nějakého certifikátu trvající alespoň dva roky z posledních pěti. Ve většině ze zemí, zařazených do programu, přitom nelze ověřit ani dosažené vzdělání, natož identitu člověka,“ varovala expertka. Mezi země, jejichž obyvatelé jsou řazeni do slosování spadá například i Afghánistán, Irák, Sýrie, nebo dokonce Somálsko a Libye, označované někdy jako „padlé státy“, kde momentálně není oficiální vláda schopna vykonávat svou moc na celém území.

O těchto lidech nemají USA přehled ani na svém území. U tohoto pachatele se například zjistilo, že měl řidičák vystavený na Floridě, žil ve státě New Jersey a pracoval jako řidič pro společnost Uber v New Yorku (jeho licence ale již byla zrušena, jak společnost Uber po činu rychle oznámila).

Když prezident Trump přišel s návrhem na přísnější regulaci vstupu do země, byl za to hlavním mediálním proudem unisono strhán. Liberální The Washington Post psal o „tvrdé linii“ a o imigrantech, kteří by kvůli Trumpovi ztratili tento nárok, se dojemně rozepisoval jako o „lidech se snem“ (v originále „the dreamers“).

Vlivní politici z opoziční Demokratické strany mezitím vydávali šokovaná prohlášení, že „tohle prezident nemůže myslet vážně“.

Samotný prezident Trump uvedl, že je „jako rodák z New Yorku“ velmi šokován; a v oficiálním prohlášení Bílého domu uvedl, že poskytne veškerou součinnost. Na svém twitteru pak připsal: „Nesmíme Islámskému státu dovolit, aby vstoupil k nám, až jej porazíme na Blízkém východě a jinde. Už dost.“

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…