Muž blízký ČSSD prozradil, co spor Sobotky s Dienstbierem může způsobit

09.08.2014 8:21

Mezi ministrem pro lidská práva a legislativu Jiřím Dienstbierem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) se odhalil spor o služební zákon. MF Dnes se vrací k tiskové konferenci ve sněmovně, která se před kamerami změnila v přestřelku mezi oběma politiky. Podle politologa může doutnající rozepře ovlivnit poměry ve straně.

Muž blízký ČSSD prozradil, co spor Sobotky s Dienstbierem může způsobit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

Spojenci ve vládě, premiér Sobotka a ministr pro legislativu Dienstbier před kamerami při informování o kompromisu dosaženém s opozicí ohledně služebního zákona předvedli rozdílné postoje. Z původně plánované tiskovky se tak stala přestřelka. Oba zopakovali svá stanoviska ohledně uvolnění legislativců z Úřadu vlády na další práci na služebním zákoně.

Ministr Dienstbier podle MF Dnes tvrdil, že jemu podřízení legislativci se na další úpravě služebního zákona na základě dosaženého kompromisu s opozicí nebudou podílet. Premiér Sobotka však na jejich účasti při procesu trval. Lidovečtí koaliční partneři se pak údajně nechali slyšet, že by Jiří Dienstbier měl zvážit rezignaci.

Deník si všímá toho, že jde o první vážný konflikt mezi oběma politiky, kteří k sobě měli blízko a zároveň se výrazně podporovali. Sobotka byl například pro Dienstbierovu kandidaturu na prezidenta a ten zase v době povolebního sporu ve straně, tedy v tzv. „puči“, stál za předsedou ČSSD.

Spor může ovlivnit poměry ve straně

Podle politologa Jelínka se prý oba dva zúčastnění nyní budou před veřejností snažit spor tlumit. Podle jeho mínění se premiér nebude snažit ministra odsunout. Dienstbier se po přestřelce také rozhodl situaci uklidnit. Krátce po tiskové konferenci se oba sešli a Jiří Dienstbier uvedl, že jeho podřízení se na přípravě nového návrhu podílet budou. Nicméně říká, že jsou velmi vytížení, a proto může uvolnit maximálně dva své lidi. Dodal však, že jeho vztah s premiérem je „dobrý a velmi otevřený“.

Politolog Lukáš Jelínek MF Dnes řekl, že jejich zažehnutý spor prý může ovlivnit poměry ve straně. „Nahrálo to těm, kteří tvrdí, že Jiří Dienstbier není týmový hráč. Vztahy uvnitř ČSSD to bude rozdírat,“ cituje MF Dnes politologa.

Deník poukazuje na poměrně nízkou oblibu Jiřího Dienstbiera ve straně a připomíná, že i přes Sobotkovu podporu na loňském sjezdu neobhájil post místopředsedy.

Podle Dienstbiera se nepodaří odpolitizovat státní správu

Jádrem neshody mezi oběma sociálními demokraty je kompromis, který koalice dohodla s opozicí ohledně služebního zákona. Podle něj už nebude „superúředník“ a většina možností ovlivnit státní správu zůstane na momentální politické reprezentaci. Dienstbier je přesvědčen, že tím padla snaha odpolitizovat státní správu. To je údajně tím důvodem, proč se nechce dál zúčastnit změny návrhu.

Podle kompromisu „superúředníka“, tedy generálního ředitele státní služby nezávislého na politicích, kterého původně chtěla ČSSD, nahradí náměstek ministra vnitra. To znamená, že bude podřízen politikovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…