Muž, kterého Miloš Zeman odmítá jmenovat profesorem: Tato známá osobnost ho upřímně nesnáší. Čtěte otevřený dopis

07.05.2015 21:12

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat trojici docentů do nejvyšší akademické hodnosti profesora. Jedním z nich byl i Jiří Fajt, expert na výtvarné umění, jehož jméno není neznámé už z minulosti. Velmi ostře se o něm vyjadřuje například výtvarník Milan Knížák.

Muž, kterého Miloš Zeman odmítá jmenovat profesorem: Tato známá osobnost ho upřímně nesnáší. Čtěte otevřený dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Výtvarník Jiří Fajt je jedním z trojice akademiků, kterým prezident Miloš Zeman odmítl udělit profesorský titul. Podle spekulací čtvrtečních Lidových novin měl být dokonce právě tím, kvůli kterému prezident celou kauzu rozpoutal. Kunsthistorik, který je v současnosti ředitelem Národní galerie, byl přitom velmi kontroverzní osobností již v minulosti.

Do čela Národní galerie byl uveden se značným odkladem po výběrovém řízení a po značných sporech, při kterých byla zpochybňována jeho odbornost stejně jako průběh výběrového řízení. Nakonec jej ministr Herman jmenoval, ale ani poté neustávala kritika. O jeho způsobu řízení Národní galerie napsal ministru Hermanovi například profesor Pavel Preiss.

Nejvytrvalejšího kritika ale má Fajt v Milanu Knížákovi. Spory těchto dvou výtvarníků skončily dokonce před soudem. Jeho předchůdce v čele Národní galerie své připomínky vůči Fajtovi shrnul v otevřeném dopise nastupujícímu ministru Hermanovi v době, kdy ještě nebylo jisté, zda se Fajt vedení galerie ujme.

„Jiří Fajt pracoval v Národní galerii, když jsem se ujal jejího vedení. Stál v čele Sbírky starého umění, která měla absolutně nejhorší hospodaření. Byl jeden z těch, kteří se zasloužili o diverzifikaci financí. Když jsem nastoupil, měla NG cca 25 kont s nejrůznějšími právy k disponování. Prvním mým zásadním krokem byla redukce těchto kont na dvě,“ popsal svou zkušenost.

Celý Knížákův dopis ministrovi

Jiří Fajt je podle něj člověk, který je schopen všeho. „Vytváří kolem sebe aureolu světového vědce, které jste podle Vašich prohlášení také podlehl,“ varuje Hermana. Informace, které Fajt udává o svém působení v zahraničí, jsou prý silně zkreslené. Při svých projektech prý obvykle překračuje rozpočty a peníze následně po zadavateli vymáhá dosti brutálními způsoby. Takto to prý „zkoušel“ dokonce i na prezidentskou kancelář.

„Dovolím si tvrdit, že J. Fajta umění nezajímá, je jen prostředkem k jeho osobnímu zvýznamnění,“ varuje Knížák. Proto je prý velmi nebezpečné takového člověka pustit do čela instituce, jako je Národní galerie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…