Muž, který má dvacet osm exekucí, míří za Okamuru do voleb

05.10.2016 13:51

Sedmačtyřicetiletý Zdeněk Prášek, živnostník a zároveň kandidát Okamurovy SPD do krajských voleb, je málo známým politikem. Do ParlamentníchListů.cz ovšem přišlo upozornění na skutečnost, že právě tento dotyčný má na sobě téměř třicet exekucí. Pátrali jsme a zjistili, že je to pravda.

Muž, který má dvacet osm exekucí, míří za Okamuru do voleb
Foto: David Daniel
Popisek: Tomio Okamura v Havlíčkově Brodě

„Dobrý den, při četbě hlasovacího lístku do krajských voleb (Jihočeský kraj) mě u kandidátky SPD zaujala osoba Zdeňka Práška, na kterou je vedeno 28 exekucí a dluží, kde se podívá. Je zajímavé, že o takových lidech noviny vůbec neinformují. Je to snad standard, že do voleb kandidují pouze pochybné existence, aniž by na to byli voliči upozorněni? Jak je to u jiných stran a osob, nevím, ale zrovna média by měla takové informace prověřovat a zveřejňovat. Nemluvě o tom, že v takto malých stranách se všichni dobře znají. Co si o tom člověk může myslet?“ uvedl náš zdroj před několika dny.

Poslední exekuce na Práška přitom, jak ukazuje výpis, byly nařízeny zkraje září a byly tři.

ParlamentníListy.cz vzápětí kontaktovaly orgány Okamurovy SPD. Ty nejprve nereagovaly, nakonec se nám ovšem jejich vyjádření podařilo získat.

„Zjistil jsem přes koaličního partnera, že kandidáta Zdeňka Práška znají osobně, o jeho situaci vědí. Dovolte mi, abych konstatoval, že mimo jiné je tento kandidát na nevolitelném místě. Mohl by být zvolen jen v případě, že by dostal dostatek preferenčních hlasů, ale nejsme silná politická strana (SPO), ale vzhledem k tomu, že jdeme v koalici s SPD, která má v průzkumu cca 4–5 procent, tak očekáváme, že bychom mohli se dostat do krajského zastupitelstva, ale maximálně jeden až dva naši kandidáti,“ konstatoval místopředseda místní organizace Milevsko Martin Smrček (SPO). Právě SPO a SPD v Jihočeském kraji kandidují společně.

„Z hlediska celostátní SPD jsme určili pravidla, aby měli všichni kandidáti čistý trestní rejstřík a při kandidatuře neporušili volební zákon – a to je u všech kandidátů v pořádku. Váš podnět jsme ihned předali příslušné krajské SPD a budou to samozřejmě neprodleně řešit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda SPD Tomio Okamura.

I ten měl ovšem v minulosti problémy s exekucí. Jak před rokem uvedl senátor a advokát Václav Láska, který měl po vyhraném soudním stání obdržet od Okamury 13 tisíc korun: „Sice svou povinnost nesplnil dobrovolně a musel ho k tomu donutit až exekutor, ale peníze nakonec dorazily.“ Kauza Transparency International vs. Tomio Okamura se začala psát v březnu roku 2013, kdy Okamura na tiskové konferenci napadl důvěryhodnost a transparentnost TI. Nelíbilo se mu, že v hodnocení financování prezidentských kampaní dopadl z jedenácti kandidátů na Hrad nejhůře.

„Toto nepravdivé napadnutí naší organizace a následné zdržování v rámci soudního procesu mělo jediný cíl, a to TI diskreditovat. Donedávna jsme považovali tuto kauzu za uzavřenou, ale Tomio Okamura pravděpodobně nemůže strpět, že bychom na něj měli zapomenout, a rozhodl se nezaplatit náklady advokáta,“ napsala na svých stránkách v minulosti Transparency International. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…