Muž, kvůli kterému Kalousek přistavil cisternu, vypráví o ruském vězení. Lidé tam prý hnijí zaživa

17.05.2014 13:52

Ruský podnikatel Alexej Torubarov už půl roku čeká na udělení azylu v Maďarsku, nejraději by se ale vrátil do Česka, kde zůstala jeho rodina. Stojí si totiž stále za svým, že jeho vydání do Ruska, které nastalo před rokem za dramatických okolností, bylo nezákonné.

Muž, kvůli kterému Kalousek přistavil cisternu, vypráví o ruském vězení. Lidé tam prý hnijí zaživa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání, jemuž se na poslední chvíli snažilo zabránit několik členů vlády. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce přikázal před letadlo, kterým měl s ruskou eskortou odletět, přistavit cisternu. Tím se o jeho kauze, o které již předtím psaly ParlamentníListy.cz, začalo mluvit.

Do Maďarska uprchl Alexej Torubarov poté, co mu po udání obchodních partnerů, proti nimž u soudu ve Volgogradu stojí, opět hrozilo uvěznění. Na ukrajinsko-maďarské hranici ho potom zadrželi policisté.

„Byl nucen podat tam vyjádření ředitele Odboru azylové a migrační politiky Tomáše Haišmana, že když jednou opustil Evropskou unii, tak může žádat o azyl pouze v první bezpečné zemi, do které se dostal. Jelikož to bylo Maďarsko, musel tak učinit tam, nehledě na ženu a syna, kteří mají trvalý pobyt v Česku," uvedla pro Lidovky.cz Hana Demeterová z organizace Help a Man. Dodala, že kdyby o azyl nepožádal, musel by se vrátit zpět do Ruska, kde se bojí o život.

Torubarov se rozhodl obeznámit veřejnost s otřesnými podmínkami v ruských věznicích. „Nechci nikomu přát nic špatného, ale velice bych chtěl, aby soudce, který dovolil mou extradici do Ruska, prošel tuto etapu života se mnou. Aby získal osobní zkušenost, jak se v Rusku dodržují lidská práva," vzkazuje soudci, který ho odsoudil.

Tři dny po příletu do Moskvy se ocitl v cele předběžného zadržení. „Na sprchu je nárok jedenkrát za týden, což je dost těžké, když je 10 zpocených mužů nuceno žít společně a většina z nich kouří. Vycházka není zdaleka každý den, proč to tak je, to nikdo vysvětlit nemůže. Dvůr na vycházky je obehnán vysokou zdí se stříškou, takže vězni vůbec nevidí nebe. Ani se člověk nediví, že většina vězňů na vycházky nechodí. Hlavní zásada přežití: nesmíte si stěžovat, jinak ztratíte všechny drobné výhody. Seberou vše. Proto to lidé snášejí a mlčí," popsal podnikatel první dny v ruském žaláři.

Teplota v cele dosahuje až 60 stupňů

Podmínky ve volgogradské věznici Golubinka jsou však podle něj ještě mnohem horší než v Moskvě. „Dusno ve velké hustotě lidí, když v létě venkovní teplota dosahuje až 40 stupňů, v cele se zavřenými okny teplota dosahuje 50 až 60 stupňů. Lidé tam prostě hnijí zaživa, i když se snaží polévat se z hrnku, když stojí v lavoru… Vězeňskou stravu jíst nelze, hrnce se nemyjí. Jednou jsem se rozhodl ochutnat mléčnou rýžovou kaši, plavaly v ní rybí kosti a šupiny," upozorňuje na nelidské podmínky.

Nakonec se proto rozhodl, že z Ruska uteče. „Ve svých 54 letech jsem byl nucen plazit se pod ostnatým drátem na hranici, riskovat život, ale nebylo mi hrozně, protože v Rusku je to ještě horší," vysvětluje podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …