Muž podezřelý z útoku v Berlíně byl zastřelen v Miláně

23.12.2016 10:36

Muž, který byl podezřelý z teroristického útoku v Berlíně, byl podle informací agentury Reuters zastřelen během přestřelky v italském Milánu.

Muž podezřelý z útoku v Berlíně byl zastřelen v Miláně
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Pravděpodobný pachatel teroristického útoku na předvánočním trhu v Berlíně Anis Amri byl podle informací agentury Reuters zastřelen v Miláně. Stalo se tak v brzkých ranních hodinách. Informaci podle všeho potvrdily i německé úřady. Bližší informace však německé úřady neposkytly.

Celý článek naleznete zde

Informací je prozatím opravdu málo. Ve stejnou chvíli, kdy přišla informace o zastřelení Amriho v Itálii, se chystala velká policejní akce v Dánsku. Další varianta byla, že se Amri skrýval v Berlíně, což by ukazovalo na to, že nešlo o „osamělého vlka“, ale že se mu mohlo dostat podpory od dalších radikálů. Německé úřady pracovaly i s tezí, že byl Amri při teroristickém útoku vážně zraněn v obličeji a snažil se najít pomoc v nejbližším okolí.

V tuto chvíli je však vysoce pravděpodobné, že Amri skutečně zemřel po přestřelce s bezpečnostními orgány v severoitalském Milánu. Česká televize s odvoláním na další zahraniční zdroje dodává, že Amri přijel do Itálie vlakem z Francie.

Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvítal, že byl pravděpodobný atentátník zastřelen, ale kladl si otázku, jak je možné, že se Amri dostal relativně snadno z Německa do Francie a následně do Itálie. „Podle informací, které mám, ho zastavila v Itálii běžná hlídka, která zaregistrovala člověka, který odpovídal popisu,“ konstatoval člen české vlády. Nechce prý říkat, zda německé úřady selhaly při hledání Amriho. „To si musí vyhodnotit německé úřady,“ zaznělo z úst ministra Chovance.

Česká republika podle člena vlády dlouhodobě poukazovala na to, že je třeba uprchlíky důkladněji kontrolovat, protože na migrační trase byly nalezeny mobilní telefony se záběry z války v Sýrii a nebylo jisté, zda je nepořídili např. bojovníci Islámského státu, kteří se cestou raději zbavili usvědčujících důkazů. Česká republika v tuto chvíli nemá důvod rušit přijatá bezpečnostní opatření v této zemi.

„Spolková vláda je v kontaktu s Itálií. My v tuto chvíli nemáme žádné potvrzení z Itálie, ale naši úředníci jsou v kontaktu s italskými úředníky,“ zaznělo na následné tiskové konferenci německého ministerstva vnitra. Jinak ale příliš mnoho informací nepadlo. V obecné rovině bylo pouze řečeno, že bezpečnostní opatření byla v souvislosti s berlínským útokem významně posílena. „Rozumím vašemu zájmu, ale v tuto chvíli nebudeme poskytovat bližší informace, protože je to součástí vyšetřování,“ zaznělo před novináři. Německé ministerstvo vnitra především poděkovalo italským úřadům za součinnost, ale to bylo v podstatě všechno. Německé ministerstvo nechtělo potvrdit ani informace, zda se Amri nějakou dobu po útoku skrýval v Berlíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…