Muž z Bakalových novin kope do Zemana: Že včera mlčel, z toho mrazí víc, než když stál loni vedle Konvičky

18.11.2016 12:12

Skrze poklidné slavení svobody letošního 17. listopadu jsme mohli spatřit záblesky jejího ohrožení, píše na serveru iHNed.cz komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Muž z Bakalových novin kope do Zemana: Že včera mlčel, z toho mrazí víc, než když stál loni vedle Konvičky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

Poukázal na tři klíčová vyjádření, která zazněla u památníku studentské demonstrace na Národní třídě. Prezentují prý základní směry myšlení, které mohou svobodu postupně (třebaže nezáměrně) demontovat: redukcionismus, podceňování hrozeb a lhostejnost k hodnotám.

Prvním směrem je podle Honzejka redukování demokracie. „Vyjádření, při kterém kontrolka stavu demokracie bliká se značnou intenzitou, přišlo od Andreje Babiše. Ten na Národní řekl, že ‚nerozumí tomu, že by svoboda a demokracie měly být ohroženy‘. Prohlásil, že příští rok budou sněmovní a prezidentské volby a že si v nich můžeme vybrat, takže pohoda, klídek,“ píše Honzejk.

Podle něj jsou Babišova slova projevem hlubokého nepochopení, co skutečná demokracie znamená. Podle Honzejka nelze demokracii redukovat na pouhý volební akt. „Je spousta zemí, kde volby probíhají, a jen s obtížemi bychom tyto země mohli označit za svobodné. Nezávislé instituce v nich řádně nefungují, řada svobod je omezována, exekutiva v nich získává navrch nad ostatními pilíři moci,“ píše.

  • Celý text je ZDE

Druhým směrem je prý podceňování hrozeb. „Na Národní třídu dorazil i exprezident Václav Klaus, který se na rozdíl od Andreje Babiše o svobodu obává. Potíž je v tom, že ohrožení vidí umanutě tam, odkud žádná skutečná hrozba nepřichází − v Bruselu. Naopak odmítá vidět jako problém stále asertivnější Rusko a Čínu,“ píše dále Honzejk.

Třetím směrem je dle Honzejka lhostejnost k hodnotám. „Nejdůležitější projev byl ten, který letos nezazněl. Z mlčení prezidenta Miloše Zemana, jenž se oslav vůbec nezúčastnil, mrazí snad ještě více než z loňského vystoupení vedle extremisty Martina Konvičky. Mlčení Miloše Zemana demonstruje rozšiřující se propast lhostejnosti vůči hodnotám 17. listopadu,“ píše komentátor.

Podle jeho názoru se nyní svoboda stává něčím bezobsažným a ve finále zbytným. Na její místo se tlačí ekonomický ultrapragmatismus, který je aktualizací marxistické poučky o společenské „základně“ a „nadstavbě“.

Paralelně s tím dle Honzejka dochází k donedávna nemyslitelným pokusům o redukci základních práv – omezení práva shromažďovacího při návštěvě čínského prezidenta či pokus o omezení svobody slova skrze návrh 64 poslanců na zavedení trestného činu hanobení prezidenta republiky.

„Narůstající lhostejnost k základním hodnotám svobody a demokracie, vzmáhající se pocit, že jsou obchodovatelnou komoditou, to je hodně nebezpečný trend, který je třeba zastavit,“ vyzývá Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…