Muž z ČSSD v úplatkářské kauze na poště: Chtěl jsem mu pomoci a je ze mě korupčník

14.08.2015 10:10

Kamil Choc. Jméno sociálního demokrata, které se objevuje v souvislosti se sporem mezi podnikatelem Lukášem Čadkem a státním podnikem Česká pošta. Choc měl podle všeho nabídnout Čadkovi, aby za vyřešení sporu, ve kterém jde o 27 milionů korun, dal dva miliony ČSSD a jeden ministru vnitra Milanu Chovancovi. „Chtěl jsem pomoci a je ze mě korupčník,“ řekl nyní Choc serveru Aktuálně.cz.

Muž z ČSSD v úplatkářské kauze na poště: Chtěl jsem mu pomoci a je ze mě korupčník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Byl jsem pouze mediátor, na smlouvu,“ obhajuje své působení Choc. „To, co se tady rozehrávalo, mi připadá úplně zcestné. První fáze byla, že pokud nám nedokážou české soudy pomoci, tak to půjde do Evropské unie. A druhá fáze je formou mediace, to znamená, že mediátor má dělat všechno pro to, aby byly obě dvě strany ušetřené těch ostudných věcí, které se teď dějí. O všem by měly být dělané písemné záznamy a tak dále,“ uvedl s tím, že soukromé rozhovory vůbec nepřísluší policii. Z nahrávek to totiž vypadá tak, že peníze se mají dát v hotovosti, a že až Čadek spor s poštou vyhraje, musí dát část peněz dál. 

„Jakýkoliv subjekt, který podniká, má za úkol sehnat klienta. Je to docela nešťastná situace: Člověk se snaží nešťastnému člověku pomoci, protože ví, že u evropského soudu vyhraje, protože český soud to neumí... Místo toho, aby se tím někdo zaobíral, že ta pravda je naopak na druhé straně, tak na toho, kdo má pravdu, podá trestní oznámení pro nějakou korupci,“ konstatuje Choc s tím, že e-maily, ve kterých je psáno, že jeden milion připadne Chovancovi a dva ČSSD, jsou pouze informativní a nebyly vůbec brány vážně. „To byly věci, které byly určené, řekl bych, k navázání komunikace. A které měly pana Čadka zaujmout, aby člověku věřil a mohl ho zastupovat,“ říká Choc.

  • Původní text ZDE

Podle Choce to hlavní je totiž právní výsledek. „To znamená, půjde se dle českého práva: osloví se písemně, domluví se, nedomluví se, šlo to, nešlo to... A žádné peníze pro stranu a tak dále, v žádném případě. A ta právní kancelář dostane odměnu. Ale tady se bavíme úplně o druhém článku toho, jak to mělo jít. První byl samozřejmě jít soudní cestou. A myslím si, že se okolo toho dějí obrovské věci, že někdo chce vydělat na neštěstí toho druhého klienta, což mně osobně se nelíbí. Ten klient je nešťastný, prodělal a podle našeho zákona by měl vyhrát,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…