Může českému státu hrozit kolaps IT systémů?

07.10.2014 15:20

Všichni máme v živé paměti chaos, který způsobil jeden nefungující systém pro výplatu sociálních dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí. Dovedeme si ale představit chaos, který by mohl způsobit jednotný ekonomický informační systém (JEKIS), jaký hodlá na všech ministerstvech zavést hnutí ANO, pokud by v duchu české tradice nefungoval pořádně?

Může českému státu hrozit kolaps IT systémů?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

JEKIS, který nyní chce postavit ministerstvo financí na platformě SAP, by měl být zaveden pro účetnictví, rozpočet a evidenci majetku ve všech ministerstvech a posléze na státních úřadech s nimi propojených a ve firmách s majetkovým podílem státu.

Dnes se o svůj ekonomický systém stará každý státní úřad sám a na ministerstvo financí posílá pravidelné výkazy. To však rezortu financí nestačí. Jak v září uvedl pro Lidové noviny náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, který je největším propagátorem JEKIS, rezortům zapojeným do projektu ubydou některé povinnosti. „Budou mít výhodu například v tom, že už nebudou muset ministerstvu financí posílat pravidelné výkazy. Zdrojová data budeme mít k dispozici a budeme si moci potřebné výkazy sami vytvořit,“ uvedl Wagenknecht.

Babišův náměstek, dodejme, je zejména auditor a má bohaté zkušenosti s kontrolami – připomeňme třeba jeho působení v Dopravním podniku hlavního města Prahy nebo v programu ROP Severozápad.

Wagenknecht je v médiích označován za jednoznačně nejmocnějšího náměstka ve státní správě v polistopadové historii. Nějak se to ale nesrovnává s předvolebními sliby ANO, které tvrdily, že boří zeď mezi rovnými a ještě rovnějšími. Nyní už Wagenknecht sedí v ČEZ a to rovnou ve dvojroli: v dozorčí radě i v auditním výboru. Ovšem právě v dozorčí radě ČEZu už Wagenknecht narazil, když se snažil prosadit, aby mohl jako člen dozorčí rady volně brouzdat po ČEZ a odnášet si jakékoliv dokumenty. Donedávna působil ve stejné dvojroli také ve státní pojišťovně EGAP, v září jej ale v dozorčí radě vystřídal poradce ministra financí Jaroslav Ungerman.

Jen koukáním pod prsty se ale nic nevyřeší. Květnový audit počítal ministerským úředníkům papíry a hledal zaběhlé tisícovky. Jde ale o to, abychom pro ušetřené tisícovky ztrácí miliardy. Zmíněný audit ukázal, že v mnoha problematikách se náměstek Wagenknecht neorientuje, ale současně ho to nezastaví. „Auditoři by si mohli zjistit, proč každé ministerstvo kupuje jiný papír. Některé státní instituce mají vyhláškou dáno, jaký druh papíru musí používat. To jsou ty „drahé“ papíry,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz informovaný zdroj.

V případě JEKIS je situace také složitější. Nikdo dosud nepropočítal, zda je výhodné využít stávající licence SAP. Odborníci se shodují, že především je třeba nastavit správnou metodiku.  Ne posbírat licence a na nich systém lepit, ale říci, co stát vlastně potřebuje. Následně spočítat, kolik financí hodlá vynaložit. Nejen teď, ale i v budoucnu na údržbu a aktualizaci systému. A pak vypsat výběrové řízení. Nikdo také nezjišťoval, zda bude systém fungovat na stávajícím technickém vybavení ministerstev. Tudíž není jisté, zda nebude třeba přičíst další stovky milionů za nové počítačové sítě…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…