Můžeme tu mít premiéra bez vlády, varoval u Moravce Blažek. Podle Dienstbiera je to fantasmagorie

23.06.2013 13:39

V politických kuloárech se proslýchá, že prezident Miloš Zeman by uvítal úřednickou vládu v čele s exministrem financí Jiřím Rusnokem. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) však považuje tyto spekulace za nepravděpodobné. „Spekulovat o tom, co udělá prezident, je složité. Očekávám, že jmenuje Miroslavu Němcovou, která pravděpodobně ve sněmovně má většinovou podporu,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Můžeme tu mít premiéra bez vlády, varoval u Moravce Blažek. Podle Dienstbiera je to fantasmagorie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Podle Blažka existuje kromě všeobecně diskutovaných i další varianta, na kterou se však zapomíná. Prezident by totiž podle něj jmenoval svého premiéra, ten by nepodal návrh na novou vládu a stávající ministři by podali demisi. „V souladu s Ústavou tak může nastat i situace, že bude vládnout premiér bez koalice a vláda v demisi. Na to je třeba stále myslet,“ prohlásil.

Jeho tvrzení však razantně odmítl Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD. „To jsou fantasmagorie. Premiér by jednal protiústavně, kdyby žádnou vládu nenavrhl,“ zdůraznil. Zároveň uvedl, že sociální demokracie se na ustanovení vlády bez jakýchkoliv předčasných voleb podílet nebude, protože dle jejich názoru prý při současném rozložení sil ve sněmovně nemůže vzniknout žádná smysluplná vláda, která by dokázala prosazovat politický program.

Dienstbier: Zeman není pánem situace

Prezident republiky se podle jeho názoru nachází v poměrně svízelné situaci. „Nemyslím si, že je až tak pánem situace, jak říkají média. Ve skutečnosti nechce nové volby, na druhé straně nemůže jmenovat premiéra, s kterým by pokračovala současná politická situace, protože by to bylo v rozporu s jeho volebním programem,“ míní Dienstbier. Úřednická vláda, kterou by prezident možná skutečně preferoval, by ale podle něj mohla v konečném důsledku vést k předčasným volbám, tedy možnosti, kterou Zeman prosazuje nejméně.

Blažek zdůraznil další důležitý aspekt celé situace – prezident sice musí rozpustit Poslaneckou sněmovnu, pokud je to odhlasováno více než 120 poslanci, ale neexistuje podle něj žádná lhůta, do kdy tak musí učinit. „Teprve když prezident vydá toto rozhodnutí, existuje lhůta šedesáti dní, v níž musí proběhnout volby. Kdyby tedy hlasování proběhlo například zítra, prezident ji může rozpustit až 31. srpna a my jsme na to všichni krátcí,“ upřesnil.

„S tím zásadně nesouhlasím. Není-li v Ústavě stanovena lhůta, tak to automaticky znamená bez zbytečného odkladu,“ popřel jeho slova Dienstbier. „Prezident může říct – jednejme ještě - a celou záležitost odložit,“ namítl Blažek. Dienstbier si však stál za svým názorem, že tato varianta by byla zcela protiústavní, a lze ji proto vyloučit jako možnost, jak by mohla současná politická krize dopadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…