My jsme Brusel, burcoval Jiří Pospíšil delegáty. Ti zaraženě koukali do země, Kalousek se chytal za hlavu

26.11.2017 11:16

Na předsedu TOP 09 kandidoval vedle europoslance Jiřího Pospíšila, který v posledním měsíci objel s žádostí o podporu regiony, člen regionálního výboru strany v Prostějově Pavel Němec, čtyřiačtyřicetiletý radní a podnikatel z Plumlova. O nástupci Miroslava Kalouska rozhodli delegáti sněmu TOP 09 v pražském Hotelu Don Giovanni. Do sobotního večera byl Pospíšil jediným kandidátem na nejvyšší stranický post.

My jsme Brusel, burcoval Jiří Pospíšil delegáty. Ti zaraženě koukali do země, Kalousek se chytal za hlavu
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí

Němec se do volby přihlásil přes svou prostějovskou organizaci, delegátům sdělil, že jeho zájem kandidovat odmítla olomoucká krajská organizace TOP 09, přičemž by se nemělo stávat, aby byli zájemci zašlapáváni. „Zachránce je zde. V posledních dvou měsících slýchám, že není, kdo by se postavil Jiřímu Pospíšilovi jako protikandidát,“ vysvětlil Němec svoje pohnutky k účasti ve volbě.

Přihlásil se k stylu politiky, jaký vede Kalousek, a uvedl, že právě díky končícímu předsedovi se TOP 09 nakonec do Sněmovny těsně dostala. Současně ale kritizoval předvolební kampaň TOP 09. Zaměření na kritiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana podle něj voliči neocenili.

„Nejsem někdo, kdo odjel do Bruselu a nezajímá se o české politické dění,“ řekl Pospíšil v kandidátském projevu. S žádostí o podporu vystoupil jako první. Jeho působení v Bruselu prý může být i užitečné, protože ukáže TOP 09 jako skutečně proevropskou. „My musíme zbourat bariéru mezi námi a Bruselem. My jsme Brusel, my patříme k jádru této rodiny demokratických států,“ kázal delegátům.

Uvedl, že volební debakl musí TOP 09 vzít jako šanci k dalšímu vzestupu. Je podle něj třeba každodenní práce pro to, aby strana své výsledky zlepšila. Jeho cílem je úspěch v komunálních volbách příští rok. Europoslanec, který vstoupil do TOP 09 teprve před měsícem, poděkoval spolustraníkům, že mu dali šanci v politice působit v posledních letech, kdy v TOP 09 působil jako nestraník.

„Budu-li zvolen, jsem připraven jezdit po České republice, podpořit a pomoct každému z vás, kdo bude kandidovat,“ slíbil Pospíšil místním politikům TOP 09 v sále. Jeho slova ale přílišný ohlas neměla, občas se ozval vlažný potlesk; když se potřeboval napít, bylo v sále naprosté ticho. Někteří diváci u televize si povšimli, že Miroslav Kalousek se při jeho projevu chytal za hlavu.

„Musíme upozorňovat na nebezpečí z Ruska. Musíme upozorňovat na nebezpečí z putinovského Ruska, které usiluje o nadvládu. Včera to tady krásně řekl Martin Bursík,“ zavzpomínal.

„Žádný spasitel neexistuje,“ varoval Pospíšil ohledně jednoduchých receptů na návrat voličů ke straně. Odmítl jako mýtus tvrzení, že tradičním politickým stranám odzvonilo. „Politika bez politických stran je politika, která vede k oligarchům a k totalitě,“ dodal.

Současně ale vyzval kolegy z regionů, aby oslovovali i sympatizanty strany s návrhem na zařazení na kandidátku TOP 09. Navrhl také, že by měli politici v krajích usilovat i o koaliční spolupráci s podobnými subjekty. Zvláštní význam přikládá Pospíšil volebnímu výsledku TOP 09 v hlavním městě. „Pražský volební střet bude mít obrovskou symboliku,“ uvedl s tím, že čtvrté místo TOP 09 ve sněmovních volbách nebylo v metropoli žádným vítězstvím.

Jiří Pospíšil byl navzdory vlažnému přijetí zvolen předsedou TOP 09. "Neslibuji vám rychlý volební výsledek. Jsem ale připraven tvrdě pracovat na tom, abychom opět oslovili naše voliče, aby se TOP 09 vrátila k dvouciferným výsledkům. Ne pro sebe, ne pro vás, ale pro ČR. Ta potřebuje silnou a sebevědomou TOP 09," pronesl po svém zvolení.

Následně proběhla volba prvního místopředsedy. Zvolena byla Markéta Pekarová Adamová, která se chce zapřičinit hlavně o to, aby TOP 09 byla pořádně slyšet v Poslanecké  sněmovně. "Budu pracovat na tom, abychom v Poslanecké sněmovně byli slyšet. Budu pracovat na tom, aby TOP 09 byla i nadále soudržná, abychom vzájemně komunikovali a zapojovali i všechny nové členy, kteří se k nám od října přihlásili a těch jsou už více než dvě stovky," uvedla. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…