My jsme opravdu tlačili... Někteří farmaceuti se vymkli kontrole, krčí rameny Válek

16.05.2023 21:45 | Komentář

I přes neustálé sliby šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka ohledně zlepšení zásobování lékáren chybí v Česku stále celá řada léků. Podle ministra stojí za problémem chování některých farmaceutických firem, uvedl to v podcastu Novinek PoliTalk, kde se nebál být konkrétní. Obává se, že situace s nedostatkem léků může být v příštím roce velmi zlá.

My jsme opravdu tlačili... Někteří farmaceuti se vymkli kontrole, krčí rameny Válek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Česko trápí nedostatek léků již několik měsíců, za některé není ani na trhu odpovídající náhrada a k dostání už není ani důležitý onkologický lék. „Evropská unie a jednotlivé země totálně podcenily systém, v němž ‚farma firmy‘ rozhodují, kolik léků pro koho vyrobí,“ vysvětloval nedostatek léků Válek.

Léky se dnes neobjednávají, protože firmy stanovují rozsah výroby na další rok, pokračuje ministr. V této souvislosti zmínil příklad penicilinu, kdy jeho výrobce špatně odhadl poptávku. „V České republice máme penicilin od dvou firem, jedna je švýcarská s výrobním závodem v Rakousku, která postupně srážela cenu, takže v podstatě ovládla trh. Řekněme, že 85 až 90 procent trhu mají oni.

Druhá firma je s výrobním závodem na Slovensku a ta byla postupně z trhu tímto gigantem vytlačena. Všechno jakž takž fungovalo, ale ta velká firma naplánovala dodávky na český trh tak, že byly vyčerpány během pár týdnů,“ popisuje pro Novinky Válek.

Nic se s tím však podle ministra zdravotnictví nedá dělat, jelikož s firmou nebylo možné se domluvit: „My jsme na ni opravdu tlačili, pozvali jsme si šéfa firmy, jeli jsme tam. Ale odmítli se s námi bavit. Řekli: ‚Toto jsme pro vás vyrobili, víc vám nevyrobíme. Až na podzim,‘“ uvedl Válek a rovnou řekl, o jakou firmu se jedná: „Extrémně nepříjemná situace je pro spoustu rodičů, kteří dostanou recept a je na něm napsaný V-penicilin. Ten totiž není k mání, protože nám firma Sandoz odmítá lék dodat. Není a nic se s tím nedá dělat.“

Válek podle svých slov chtěl situaci s penicilinem vyřešit tím, že oslovil českého výrobce. „Garantovali jsme mu, že od něj léky odebereme za cenu, za kterou je schopen ty léky vyrobit,“ řekl ministr. Domluvili jsme se s tím výrobcem, že když sežene aktivní látku, vyřešíme s ním, aby se na podzim tato situace nemohla opakovat,“ pokračoval.

Problém však je, že aktivní látky se vyrábějí jen ve čtyřech zemích v Asii, 50 procent v Číně a 30 procent v Indii.

Farmaceutické firmy se však podle Válka zcela vymkly kontrole. „Není žádný způsob, jak by jakýkoli stát donutil nadnárodní koncern, aby něco vyrobil, když firma řekne, že nemá aktivní látky, nemá lék z čeho vyrobit nebo teď vyrábí pro jinou zemi, a ne pro vás,“ rozčiloval se ministr. „Vadí mi, že je žádná země nedokázala donutit, aby měli nějakou zásobu na měsíc na dva. Když udělali špatný odhad, mohli z té zásoby, než doženou výrobu, léky dodávat. Ty firmy však mají nulové skladové zásoby,“ doplnil.

Nyní se Válek snaží prosadit zákon, aby farmaceutické firmy musely mít zásoby léků na dva měsíce. Jeho schválení ale ještě nějaký čas potrvá. „Je to bohužel tak komplikovaná legislativa, že ji píšeme tři čtvrtě roku. Bude hotová tak, aby šla v červnu do Sněmovny. Pak budeme žádat o zrychlené projednání ve zkráceném režimu, aby už na podzim platila,“ přiblížil ministr.

„Chystáme se na podzim příštího roku, kdy evropská pediatrická komise varuje, že situace s nedostatkem léků může být velmi zlá,“ uvádí Válek, který situaci komunikuje s výrobci.

„Byť je spousta slušných a korektních firem, které nám pomohly, některé byly velmi neslušné. Chceme být extrémně korektní k farma průmyslu, který vnímá jako svoji odpovědnost, že pacienti v Evropě v ČR budou léky mít,“ zdůraznil.

„My jako ministerstvo a já jako Válek uděláme vše, aby tento zákon platil a od podzimu budou mít farma firmy povinnost mít zásoby. Jsem ale připraven být extrémně tvrdý k těm, co říkají: ‚Nás to nezajímá, to není náš problém,‘“ dodal šéf resortu zdravotnictví Válek s tím, že pro tvrdý postup našel podporu ministrů zdravotnictví dalších evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…