My jsme to vlídnější Německo. V saském Heidenau se sešli sympatizanti uprchlíků, zazpívali jim a rozdávali dárky

28.08.2015 20:14

Stovky lidí dnes zamířily do saského města Heidenau na pouliční festival, který má uprchlíkům ukázat vlídnější tvář Německa. Pro běžence připravili koncert, pro děti zábavu, rozdávali jim oblečení, obuv a hračky. Německé úřady ve čtvrtek zakázaly všechna veřejná shromáždění na dnešek i na víkend, ale drážďanský správní soud zákaz zrušil. Po 18:00 se mají v tomto polabském městě sejít naopak odpůrci migrace.

My jsme to vlídnější Německo. V saském Heidenau se sešli sympatizanti uprchlíků, zazpívali jim a rozdávali dárky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Z budovy bývalé prodejny pro kutily, kde stovky uprchlíků přebývají, většinou vycházejí jen muži. Na pouliční festival přišly i ženy s dětmi, například jedna rodina z Afghánistánu uvedla, že je vděčná za každou pomoc. Zpět do nouzového ubytování si odnesla oblečení a základní hygienu. Čtyřletá dívka držela pevně v rukách několik hraček.

„Neměli jsme prakticky nic. Vzali jsme si pár kusů oblečení a hračky pro děti. Je složité jim v těchto podmínkách dělat celý den program,“ řekl jeden ze členů rodiny. Ta se snaží dostat do Británie, kde má příbuzné.

Akci zorganizovali němečtí antifašisté

Dnešní akci v Heidenau zorganizovali němečtí antifašisté, pozvánky šířili hlavně na sociálních sítích. Pro děti připravili například skákací hrad, bavili je klauni, u hudby další lidé grilovali a rozdávali uprchlíkům jídlo.

Na sociálních sítích se nicméně svolávají také odpůrci přijímání uprchlíků, jejich demonstrace má začít v 18:00. Polabským městem neustále projíždějí policejní vozy, chvílemi situaci monitoruje i vrtulník.

„Stydím se za ty, kteří tady proti uprchlíkům protestují. Neuvědomují si, jaké mají štěstí, že se narodili v zemi, jako je Německo. Je naší povinností těmto lidem pomoci,“ řekla ČTK dvacetiletá Elke, která na festival přijela s kamarády z nedalekých Drážďan. Kromě oblečení přivezla i několik tašek s hračkami.

Při protestech proti imigrantům bylo zraněno v Heidenau třicet policistů

Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních nepokojů. Vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů, události následně odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osmdesátimilionové Německo letos očekává až 800 000 žadatelů o azyl, což je proti loňsku asi čtyřnásobek. Přistěhovalecká vlna, která nemá od sjednocení Německa obdoby, ale vyvolala ve společnosti napětí. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků. Kontrarozvědka také varovala, že se situace snaží zneužívat krajně pravicová uskupení k šíření své propagandy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …