My jsme ty volby vyhráli, tak bychom měli nominovat. A vůbec, ti vaši dřívější komisaři... Ostrá televizní přestřelka Faltýnka s Gajdůškovou

10.07.2014 22:37

Česká televize přinesla informace o tom, že příští českou eurokomisařkou by mohla být stávající ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). ČSSD se ale zatím staví proti. Mezi koaličními stranami to na tomto tématu pořádně skřípe. Je to dobře vidět např. na slovní přestřelce místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové a předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

My jsme ty volby vyhráli, tak bychom měli nominovat. A vůbec, ti vaši dřívější komisaři... Ostrá televizní přestřelka Faltýnka s Gajdůškovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Česká vláda se ještě stále nebyla shodnout na tom, kdo by měl být příštím českým eurokomisařem. Nemůže to notně oslabit vyjednávací pozici Česka v prostředí nově se rodící Evropské komise? O této otázce diskutovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková se šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

ČSSD trvá na Mertlíkovi

„Ano, předseda Babiš sdělil jméno paní Jourové jako nominantky panu Sobotkovi,“ prohlásil hned v úvodu pořadu Faltýnek. Ten následně poznamenal, že Česko při výběru eurokomisaře zaspalo.

Gajdůšková to nechtěla blíže komentovat, protože tento návrh slyší prvně. „Těší mě, že je ve hře za českého eurokomisaře žena, prohlásila senátorka. Ale rozhodně se bránila nařčení, že by zaspala ČSSD. Ta prý o eurokomisaři hovoří již od května. „Já býti premiérem, tak v pondělí položím ta jména na stůl a nechám o tom hlasovat,“ pokračovala místopředsedkyně ČSSD. Neodpustila si poukázat i na to, že ANO není členem nejsilnějších uskupení v Evropském parlamentu. Socialistická frakce je naproti tomu druhá nejsilnější a do jisté míry kooperuje s nejsilnějšími lidovci, takže vyjednávací pozice ČSSD je v europarlamentu silnější. ČSSD prý zatím nadále prosazuje ekonoma Pavla Mertlíka.

Naši eurokomisaři nebyli slabí, upozorňovala Gajdůšková

Ačkoli spolu ČSSD a ANO tvoří koaliční vládu, ve studiu to hodně jiskřilo. Faltýnek totiž poznamenal, že dosavadní čeští eurokomisaři neměli takovou sílu, jako mohli mít a přitom to byli eurokomisaři, ke kterým se hlásila ČSSD. Paní Jourová by to podle Faltýnka mohla změnit. „My nabízíme jméno paní Jourové, přestože víme, že pro hnutí ANO to bude na české vnitropolitické scéně ztráta, protože paní Jourová je populární ministryně,“ pokračoval Faltýnek. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO dále připomněl, že v Česku vyhrálo eurovolby právě ANO, pročež by mělo mít právo nominovat svého kandidáta.

Gajdůšková to ale vidí jinak. Na kandidátovi se musí shodnout celá vláda. A už vůbec prý není pravda, že by dosavadní čeští eurokomisaři byli slabí. Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla byl jedním z tvůrců evropské politiky, jeho nástupce Štefan Füle byl eurokomisařem pro rozšíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…