My jsme úplně v háji. Nechceme muslimy. Jste pokrytci. My souhlasíme, ale... Jestli si myslíte, že jen vy v Evropě odmítáte kvóty na uprchlíky, pohleďte. Hovoří státníci

10.06.2015 16:51

Uprchlická otázka pálí EU stále víc. Evropská komise podala návrh na přerozdělení uprchlíků mezi země EU, je však na konkrétních státech, zda návrh přijmou. A těm se povětšinou nechce a vymýšlejí jiné způsoby, jak s uprchlíky pracovat. Informoval server EurActiv.com

My jsme úplně v háji. Nechceme muslimy. Jste pokrytci. My souhlasíme, ale... Jestli si myslíte, že jen vy v Evropě odmítáte kvóty na uprchlíky, pohleďte. Hovoří státníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Itálie spolu s Řeckem oficiálně čelí největšímu náporu uprchlíků. Proto také italský premiér Matteo Renzi lobbuje u Evropské komise za přerozdělení 40 000 uprchlíků z Řecka a Itálie společně s dalšími 20 000 uprchlíky nacházejícími se mimo území EU mezi ostatní členské státy.

Zatím to však vypadá, že jeho návrh bude zamítnut, jelikož v celé EU roste vlna nevole vůči povinnému přijímání uprchlíků na základě předem stanovených kvót.

Každá země pak má přijmout určitý počet uprchlíků podle jednoduchého klíče, který bere v potaz především velikost populace a ekonomický růst, ale také nezaměstnanost a počet doposud přijatých žadatelů o azyl.

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni apeluje na ostatní členské státy, aby projevily solidaritu jak vůči uprchlíkům, tak vůči ostatním členským zemím. „Itálie přijme dvě třetiny celkového počtu imigrantů, kteří se dostanou do Evropy, a je třetím nejpopulárnějším státem po Německu a Švédsku v počtu žadatelů o azyl. Děláme svoji práci, podílet se na přijetí na základě kvót by bylo fér,“ řekl Gentiloni.

Mezitím se Francie a Německo, které původně přijetí podporovaly, dozvěděly o kvótách a změnily rétoriku. Možná jde jen o politický krok, jelikož jejich vlády jsou pod palbou kritiky od pravicových politických stran.

Francie chce kvóty upravit na základě doposud přijatých uprchlíků. „Kolem 70 % celkového počtu uprchlíků se rozdělí mezi čtyři až pět zemí EU, tudíž je správné se na tom podílet. Jsme pro nouzový systém přerozdělení, který by umožnil všem zemím hrát svou roli v jejich přijetí. Ale systém fixních kvót nepřipadá v úvahu,“ řekl tajemník pro evropské záležitosti Harlem Desir.

Německo s kvótami rámcově souhlasí, i přesto má určité výtky. Ministr vnitra Thomas de Maiziére řekl, že pracuje na dosažení kompromisu. Také on je pro to, aby se bral v potaz počet již přijatých uprchlíků a kvótní systém by měl zahrnovat pouze uprchlíky, kteří „mají vyhlídky na trvalý pobyt v EU“. Pro ostatní by měl fungovat systém repatriace ze zemí, do kterých přišli jako první. Pokud to nepůjde, měli by být navráceni do svých domovů.

Španělsku plán vůbec nevyhovuje, jelikož má svoje vlastní problémy s uprchlíky, například z Kanárských ostrovů, a ohromnou míru nezaměstnanosti. Přesto jsou však odhodláni pomoci snahám EU vyřešit současnou krizi a dávají k dispozici námořní jednotky.

Celý text zde

V Polsku nejsou proti dobrovolnému přijímání uprchlíků. Problém však tkví v tom, že chtějí jen uprchlíky křesťanského vyznání a jiné nepřijmou. A kvóty také odmítají.

Polská nejpopulárnější politická strana Právo a spravedlnost, která je v politickém spektru více napravo, určitě návrh EU nepodpoří. Zároveň v Polsku běží velká protimuslimská kampaň včetně plakátů, ve které se různé nacionalistické skupiny snaží přesvědčit veřejnost, že co muslim, to terorista. Výsledky posledních průzkumů ukazují, že více než polovina polského národa má negativní přístup k muslimům.

Slovensko je další ze zemí, které brojí proti kvótám. „Musíme projevit solidaritu, ale čistě dobrovolnou,“ řekl premiér Robert Fico. Podle něj není fér přikázat státu, aby přijal uprchlíky, a navrhuje alternativní řešení.

Ministr vnitra Robert Kaliňák označil Evropskou komisi za „neupřímnou a pokryteckou“, jelikož odmítla přijmout Bulharsko a Rumunsko do schengenského prostoru ze strachu z romské migrace. „Nepustíme do Evropy bulharské a rumunské Romy, ale nemáme problém s imigranty ze severní Afriky?“ vyjádřil se. Slovensko má mimo jiné jedny z nejpřísnějších podmínek pro udělení azylu.

Bulharsko mezitím potichu přijímá uprchlíky, kteří do něj proudí skrz Turecko. Nikdo si nevšímá, že je pod podobným tlakem jako Itálie a Řecko, přesto by však mělo přijmout dalších 672 imigrantů. Zatím se nijak oficiálně nevyjádřilo, je však zřejmé, že návrh ve své současné formě nepodpoří.

Naopak Rumunsko, které je na břehu Černého moře, tedy další možné cesty pro přísun uprchlíků, chce najít funkční řešení. Premiér Victor Ponta se vyjádřil, že nemůžeme „postavit zeď“ a že je nutné pochopit situaci, ve které se uprchlíci nacházejí. Ponta však má vlastní problémy, jelikož čelí obviněním z padělání, daňových úniků a praní špinavých peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…