My jsme žádné volby neovlivnili. Šéf Facebooku rozčíleně reaguje na výtky, že málo bojuje s nenávistí

11.11.2016 12:44

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg důrazně odmítl, že by některé nepotvrzené zprávy, které se objevily na jeho sociální síti, mohly ovlivnit výsledky voleb v USA. Informuje o tom server britského deníku The Guardian.

My jsme žádné volby neovlivnili. Šéf Facebooku rozčíleně reaguje na výtky, že málo bojuje s nenávistí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Je to bláznivá myšlenka,“ odmítl  Zuckerberg důrazně tezi, že některé nepravdivé zprávy kolující na sociální síti Facebook mohly některé lidi ovlivnit ve volbě prezidenta. „Voliči se rozhodují na základě svých životních zkušeností. Pokud si někdo myslí, že lidé hlasovali pro Trumpa jen proto, že viděli na Facebooku falešnou zprávu, pak vůči voličům projevuje hluboký nedostatek empatie,“ doplnil Zuckerberg.

Celý text v angličtině najdete zde

Na technologické konferenci v San Franciscu ve čtvrtek Zuckerberg také odmítl myšlenku, že by Facebook filtroval informace, které se lidé mohou dozvědět. Jednoznačně se ohradil proti tvrzení, že by právě Facebook uzavíral uživatele v informačních bublinách. „Hodně jsme to studovali a není to pravda,“ řekl jasně. I když žijete ve státě, kde dominují demokraté, tak mezi svými přáteli na sociální síti prý jistě najdete alespoň 10 procent republikánů. Díky nim se dostanou k lidem i informace, které by jinak možná nevyhledávali.

Problém podle Zuckerberga spočívá spíš v tom, že lidé odmítají číst věci, které neodpovídají jejich názorům. A Facebook je nastaven tak, že se v maximální možné míře pokouší vyhovět uživatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…