My monarchii nerozbili. Kardinál Duka se při státním svátku pustil do historie

28.10.2014 8:15

Kardinál Dominik Duka vzpomněl tří zakladatelů československého státu. Učinil tak při příležitosti výročí 28. října 1918 na vlnách Českého rozhlasu. „Idea českého a slovenského státu postupovala velmi pomalu i v myslích tří hlavních protagonistů," uvádí. Připomněl nejen státníky, ale také památku padlých vojáků, které připomínají pomníčky téměř na každé návsi.

My monarchii nerozbili. Kardinál Duka se při státním svátku pustil do historie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Výročí 28. října je u nás tradičně slaveno jako den vzniku Československa, u jehož zrodu stál Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Rastislav Štefánik. „Ten, kdo trochu zná dějiny, jistě ví, že to nebylo zdaleka tak přímočaře jednoduché a že představa o samostatném státním útvaru získávala na obrysech teprve během první světové války,“ uvedl Duka ve své glose.

„Teprve po smrti císaře Františka Josefa I. se část vojáků už necítila vázána přísahou a po Štefánikově výzvě začali vstupovat do legií. Idea českého a slovenského státu tedy postupovala velmi pomalu i v myslích oněch tří hlavních protagonistů. Rozhodně jsme to nebyli my, kdo by rozbil Rakousko-Uhersko. Byla to spíš otázka diplomatického úsilí zmíněného triumvirátu, prozíravost, že po porážce monarchie už byl hotový rámec vzniku nového státního útvaru,“ shrnuje kardinál.

Vzpomeňme i na oběti války

Podle Dominika Duky by bylo zpozdilé mít těmto třem za zlé, že spojili dva národy pod ideou čechoslovakismu. „Jsem přesvědčen, že v dané chvíli skutečně projevili více předvídavosti a diplomacie než další výrazné evropské osobnosti,“ říká na adresu zakladatelů.

  • Glosu Dominika Duky najdete ZDE.

„Po bitvě je každý generálem, říká se. Proto chci s velkou vděčností vzpomenout nejen na tyto tři muže stojící u zrodu naší samostatné nové státnosti, ale i těch 150 tisíc obětí války, české muže, kteří padli i pro naši svobodu. Nejsou zapomenuti a pomníčky na téměř každé návsi jsou toho dokladem,“ uzavřel vzpomínku na velké okamžiky našich dějin Dominik Duka.

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…