My musíme pracovat, oni vše dostanou zdarma. Dřeli jsme na důchod celý život, oni si přijdou a vše mají. Takhle Němci „vítají“ uprchlíky

12.08.2015 8:54

Deutsche Welle se zamýšlí nad narůstajícím počtem ukrajinských žadatelů o azyl v Německu. Většina z nich je podle německého média ekonomickými uprchlíky. Je otázkou, jestli by jim měl být přiznán azyl. Samotní Němci se začínají ozývat. Nelíbí se jim, že uprchlíci dostávají vše zdarma, aniž by proto něco museli udělat.

My musíme pracovat, oni vše dostanou zdarma. Dřeli jsme na důchod celý život, oni si přijdou a vše mají. Takhle Němci „vítají“ uprchlíky
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Anketa

Je dobře, že se rozdělilo Československo?

24%
76%
hlasovalo: 10929 lidí

„Osmadvacetiletý inženýr Vitalij Balušinskij přijel do Německa z Ukrajiny před osmi měsíci se svou manželkou a dcerou předškolního věku. Společně bydlí v bytovém domě ve Wolgastu, který se nachází na severovýchodě Německa,“ uvádí Deutsche Welle s tím, že v objektu přebývá celkem asi 140 uprchlíků, kteří čekají na vyjádření německých úřadů ohledně jejich žádosti o azyl. Obyvatelé domů dostávají od státu peníze na nájem, měsíční apanáž, dostávají oblečení a požívají další výhody, jichž se dostává i německým příjemcům sociálních dávek. „Na to, že Balušinskij není v Německu příliš dlouho, ovládá jazyk poměrně dobře. Vystudoval ve Lvově na západní Ukrajině. Na začátku rusko-ukrajinské války však pracoval v zasaženém Doněcku,“ píše Deutsche Welle.

„Přišel jsem o práci v důsledku války v regionu Donbas a vrátil jsem se na západní Ukrajinu. Tam mi bylo řečeno, že musím vstoupit do řad ukrajinské armády. Ale já nechci nikoho zabíjet, proto jsem se rozhodl svou zemi opustit,“ sděluje Balušinskij v kostce své argumenty pro udělení azylu v Německu. Jak ovšem Deutsche Welle připomíná, Německo nepřiznává právo na politický azyl těm žadatelům, kteří ve své zemi odmítli nastoupit do vojenské služby. „Jeho šance na udělení azylu jsou tedy mizivé a totéž platí i pro většinu dalších obyvatel domu. Vitalij Balušinskij však má společně se svou rodinou téměř jistotu, že budou moci zůstat v uprchlických ubikacích ve Wolgastu po delší dobu. Důvodem je zákon, podle kterého je nutné posuzovat každý případ individuálně. Prioritu však mají pro německé úřady žadatelé ze Sýrie, Iráku a Eritreje.“

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Mám rád Německo a jeho obyvatele. Lidé jsou tu slušní a pracovití. V zemi je bezpečno a každý tu žije spořádaný život,“ přesvědčuje Balušinskij reportéry Deutsche Welle o své lásce k jejich vlasti. Učil se dlouho němčinu a mohl by se zapojit do pracovního procesu. Ale to není podle vedoucí uprchlického domu Milie Bentzienové možné. „Je to opravdu škoda, protože s žadateli udržuji každodenní kontakty a vím přesně, kteří z nich by byli pro naši zemi přínosem. Zrovna Vitalij Balušinskij mezi ně rozhodně patří.“ V této oblasti Německa panuje na německé poměry značná nezaměstnanost, jež dosahuje v okolí Wolgastu 11,6 %. Zatímco v celostátním měřítku je to pouze 6,3 %. „V oblasti Vorpommern-Greifswald zatím evidujeme 415 žadatelů o azyl. Není to nijak závratné množství, ale toto číslo neustále roste,“ cituje německé médium Nadine Hofmannovou, která se stará o integraci uprchlíků.

V letošním roce se podle Deutsche Welle očekává, že do Německa dorazí asi 400 000 žadatelů o azyl. Centrální vláda se je snaží rovnoměrně přerozdělovat do všech spolkových republik. Místní lidé s takovým přístupem většinou nejsou spokojeni, protože regionální vlády k těmto účelům dostávají značné finanční prostředky a uprchlíci, jak již bylo řečeno, požívají stejných výhod jako příjemci sociálních dávek z řad německého obyvatelstva. „Abychom měli peníze, musíme chodit každý den do práce. Obyvatelé uprchlického domu ve Wolgastu dostávají zdarma třeba i nábytek, peníze na nájem i další věci,“ zlobí se asi třicetiletá žena z města Tutow, která nechce uvést své jméno.

Na toto téma se diskutuje i před obchodem s elektronikou. „Je to citlivé téma, ale myslím, že tito uprchlíci si zaslouží náš soucit a solidaritu. Zejména ti, kteří přicházejí z oblastí, kde zuří válka,“ cituje Deutsche Welle nejmenovaného zaměstnance obchodu. Jeden z jeho kolegů však má odlišný názor. „Spousta lidí už nyní pobírá sociální dávky, protože nemají práci. A do toho teď přichází ještě uprchlíci. Kdo to nakonec všechno zaplatí? My všichni.“ Podobný je i názor dvou manželských párů ve věku kolem padesáti let, kteří si užívají dovolenou na luxusní jachtě kotvící při západu slunce ve Štětínské zátoce. „Někteří lidé pracují půl století, aby získali alespoň malý důchod. Teď sem přicházejí lidé z jiných zemí a získají hned byt a každý měsíc na ruku peníze. Navíc proto nemusí vůbec nic dělat,“ říká jeden z mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…