My nejsme politici, děláme to jinak. Když Babiš někomu podá ruku, tak tu dohodu dodrží, říká šéf jeho poslanců

31.01.2015 11:49

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by prý chtěl jako prvního místopředsedu hnutí raději šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka než ministra obrany Martina Stropnického. Řekl to nedávno v pořadu České televize Týden v politice. V sobotní MF Dnes se nejen k tomu vyjádřil právě Faltýnek.

My nejsme politici, děláme to jinak. Když Babiš někomu podá ruku, tak tu dohodu dodrží, říká šéf jeho  poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO)

Faltýnek popírá, že by ANO spekulovalo o odchodu z koalice a využilo nálady voličů a tak se pokusilo posílit své pozice. Nedávno totiž velmi významný muž sociální demokracie a ministr vnitra Milan Chovanec mluvil o nebezpečí, že ANO by mohlo chtít pád vlády a vyvolat předčasné volby. "ČSSD má před sjezdem, asi tam je nějaká debata, kdy se kandidáti snaží nějak zviditelnit. Já tomu rozumím. U nás taková debata neprobíhá. Samozřejmě nechci mluvit za Andreje Babiše, ale jak ho za ta léta znám, je to člověk, který drží slovo. Když si s někým podá ruku, tak ani nemusí podepisovat nějaké smlouvy a dohodu drží. Takže myslím, že tady není vůbec úvaha tímto směrem,“ vyvrací spekulace šéf poslanců ANO.

Faltýnek také v rozhovoru pro MF Dnes vytrvale opakuje, že ANO není jako ostatní tradiční strany. "My to prostě děláme jinak. Kdybychom uvažovali jako klasické koaliční strany, tak by se dalo říct, že by pro nás předčasné volby výhodné být mohly, jak jsem také různě zaslechl. Ale my jsme do toho šli s tím, že chceme během kompletních čtyř let udělat nějaké věci, a podali jsme si na to ruku. Pokud nedojde k něčemu zásadnímu – a já zatím žádný zásadní střet nevidím – tak na tom není co měnit,“ deklaruje Faltýnek.

Babiš vše nechává na delegátech, ale…

Sociální demokraté se připravují na svůj sjezd, ale hnutí ANO bude mít volební sněm dokonce ještě dřív. Dlouho se zdálo, že Andrej Babiš na post prvního místopředsedy preferuje ministra obrany Martina Stropnického. Teď najednou vyjadřuje podporu Jaroslavu Faltýnkovi. "Myslím, že nemáte pravdu, vidím to zevnitř. A protože jsem si v hnutí prožil vše od samého začátku včetně doby, kdy bylo ANO občanským sdružením, tak vím, že na rozdíl od předsedů ostatních stran pan Babiš vždy říká: Nechci do toho vstupovat, nechám to na delegátech. Nicméně na druhé straně by asi předseda měl mít možnost minimálně naznačit, s jakým týmem by chtěl dál pokračovat,“ říká skromně Babišův kolega.

"Jestli jsem byl v nemilosti, nevím, to byste se musel zeptat Andreje Babiše. Od začátku jsem říkal, že pokud budu od členské základny navržen, budu si toho velmi vážit a pokusím se o to poprat. Na druhé straně mám už zkušenost z minula, kdy mě nezvolili místopředsedou. Natvrdo tam zaznělo, že mám dva handicapy: Zaprvé jsem spolupracovník pana Babiše a zadruhé jsem bývalý sociální demokrat,“ prozrazuje poslanec.

Bez Babiše by hnutí nebylo

Deník se ptal, co je pravdy na tom, že Faltýnek uzavřel spojenectví s šéfkou pražského ANO Radmilou Kleslovou. "Je to vzhledem k její pověsti komunistické rozvědčice chytré? Měla by být místopředsedkyní?“ ptá se MF Dnes.

"To není pravda. Paní Kleslová získala nominaci na sněmu v Praze. Paní Kleslovou znám dlouho, z mého pohledu je to schopná politička. To je vše, co mohu říct. Rozhodnutí je na delegátech sněmu.

A co je pravdy na tvrzení, které zaznělo na jednání poslaneckého klubu ANO z 13. ledna, kde se tvrdilo, že klub a hnutí jsou řízeny jako Agrofert a do funkcí jsou dosazováni jeho zaměstnanci na úkor politiků? "Je pravda, že probíhají interní debaty. Ale poslanecký klub je tvořen ze členů ANO, lidí, kteří nebyli členy a byli na kandidátce, i členů jiných uskupení, jsou tam třeba Severočeši. Takže na klubu se neřeší vnitrostranické záležitosti, od toho je předsednictvo a výbor,“ upřesnil Faltýnek.

"Je pravda, že poslanecký klub má někdy pocit, že není dost informován o krocích hnutí. Naší povinností je informovat ho o všech věcech, které se řeší. Pokud má klub pocit, že se to neděje, tak to řekne a věci se tam vyřeší. Všichni se ale shodneme, že to hnutí by bez pana Babiše opravdu nebylo. Tak to prostě je. Pokud si někdo myslí něco jiného, tak se hluboce mýlí,“ konstatuje možný druhý muž ANO Faltýnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…