My neseme vlajku Masaryka, vy jste diletanti, řádil v debatě Okamura. Kalousek hrozil exekutorem

17.10.2013 23:22

Poslední krajská předvolební debata na České televizi se věnovala jednomu z nejdůležitějších témat: daním. Odehrála se s lídry osmi stran ve Středočeském kraji včetně Miroslava Kalouska nebo Tomia Okamury. Moderátorka Daniela Písařovicová tentokrát své hosty často opravovala či doplňovala.

My neseme vlajku Masaryka, vy jste diletanti, řádil v debatě Okamura. Kalousek hrozil exekutorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura při předvolebním mítinku v KD Krakov

Než proběhne finální debata těsně před volbami, Česká televize se věnovala lídrům z posledního kraje, a to Středočeského. Proto bylo téma na „rozjezd“ důležité pro mnoho voličů: s kým byste v Poslanecké sněmovně šli do koalice?

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg totiž v rozhovoru pro Týden.cz řekl, že jedině s ČSSD. Jeho 1. místopředseda Miroslav Kalousek musel v ČT vše vysvětlovat. Podle něj Schwarzenberg akorát uvažoval nahlas a jeho věta byla vytržena z kontextu. Na druhou stranu připustil, že TOP 09 nemá příliš s kým spolupracovat – rozhodně třeba nechce s hnutím, v jehož čele je "bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti", udeřil tvrdě na Andreje Babiše.

Ten však nebyl v diskusi přítomný, kandiduje totiž v Praze. V čele ANO je ve středních Čechách Jaroslava Jermanová, která se jala vysvětlovat záměry hnutí ve Sněmovně. „Naším cílem není jen vládnout,“ popisovala. Podle ní chce ANO nastartovat změnu. Jediná strana, se kterou by určitě nešli do koalice, je prý KSČM.

Ostře se proti Kalouskovi pak vymezil kandidát ČSSD Jan Hamáček. „Jakkoliv by možná pan Karel Schwarzenberg chtěl uvažovat nad koalicí s ČSSD, na koalici musí být dva,“ uvedl. TOP 09 se navíc k jeho straně chovala prý „poměrně macešsky“. To samé platí pro ODS. S kým by ale ČSSD sestavila vládu? Podle Hamáčka to zatím vypadá, že podporu by hledali jedině u KSČM a KDU-ČSL.

Okamura: Při rozdělování trafik jde program stranou

Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit přímé demokracie, pak celou situaci glosoval tak, že ono se nakonec ukáže, že na programu až tak nezáleží. Ukázal na Prahu, kde spolupracuje TOP 09 a ČSSD, v dřívějších dobách to byla i ODS a ČSSD. „Když se rozdělují peníze a trafiky, tak program jde stranou,“ komentoval to Okamura. Jeho hnutí se prý do vlády hrnout nebude, chtělo by však takový zisk poslaneckých křesel, aby na nich vláda stála – pomocí toho by mohli prosadit referenda a další prvky přímé demokracie.

„Ostatní politické strany tady předvádí nějaké sny,“ dodal Okamura. „My neseme vlajku prezidenta Masaryka,“ poukázal na stěžejní snahu posílení přímé demokracie. Proti ní se ale vymezil například exministr financí Kalousek.

Hlavní téma ale teprve následovalo, a to daně. Zde se jasně vymezil Petr Bendl (ODS), který se snaží zachovat stávající výběr bývalé vlády. Podle něj by bylo špatně, kdyby se neustále měnily daně, a dokonce se lidé trestali za to, že jsou úspěšní (progresivní zdanění). „Já chodím mezi podnikatele stejně jako mezi zaměstnance, kteří mi říkají: Už nám prosím nic neměňte, dejte nám nějakou perspektivu,“ popisoval.

Na změnu ve vybírání daní reagoval i Okamura za Úsvit, kterému prý připadá, jako by žil v jiné zemi než ostatní „velké“ strany. „Děláte si z nás pokusné králíky, svědčí to o absolutním diletantismu,“ rozzlobil se. Navrhl i řešení, aby se daně nemusely zvyšovat. „To jsou nástroje na zaměstnanost: usnadnit lidem podnikání.“ Začal pak předčítat i hrozivá čísla o České republice a jejím postavení ve světě – v některých na tom byla hůře i než Kambodža nebo Zimbabwe.

„Na to neumím reagovat, prostě to si umím taky napsat,“ začal se smát Bendl, k němuž se pak přidal i Kalousek, a odmítl Okamurovy žebříčky. „Jestli vám studie světové banky bude připadat lepší, tak tam jsme na 65. místě,“ ostře mu však odpověděla sama moderátorka.

Gabal: Největší problém je, že se daně nevybírají od každého

Je ale tedy správné prosazovat progresivní zdanění? Další zastánce se objevil v řadách SPOZ. „Podívejme se na Švédsko, vždycky bylo kritizováno, jak je socialistické,“ ukázal František Koníček. „Daňová progrese ve Švédsku a skandinávských zemích patří zcela určitě k dobře a slušně vyvážené společnosti,“ dodal.

Ivan Gabal (KDU-ČSL) pak nakousl další potíž spojenou s daněmi. „Asi největší problém je, že podle mého názoru, když se daně nevybírají úplně od všech, dochází k deformaci soutěže na trhu,“ vysvětloval. Podle něj je potřeba důsledně analyzovat a hlídat odvody.

Podle některých stran by s tímto mohlo pomoci zavedení registračních pokladen. „Je to rozhodně krok k tomu, aby se vybraly daně,“ ujišťoval sociální demokrat Hamáček. Hnutí ANO je však proti. „Rozhodně ne, protože to považujeme za obrovskou zátěž pro všechny podnikatele a zaměstnavatele,“ vysvětlovala Jermanová. Navíc se domnívá, že by se stejně ti nepoctiví naučili registrační pokladny obejít, a tak by to byla jen zátěž pro ty správné podnikatele.

Vyostřená debata se pak odehrála kolem otázky transparentních účtů jednotlivých stran. Ten například nemá ODS. „ODS všechny náklady zveřejní ve chvíli, kdy skončí kampaň,“ vysvětloval Bendl. „Proč ale až po volbách? Co když je to pro některé voliče důležité?,“ ptala se moderátorka. „Protože v současné době to není možné, protože ty objednávky dobíhají v čase,“ zastala se soupeře Jermanová za ANO.

Podobně hovořil i středočeský lídr komunistů Stanislav Grospič. „KSČM respektuje daný právní řád v České republice,“ vysvětloval. Jeho strana prý vždy včas předložila výroční finanční zprávu – zákonem se tedy řídí. Stejně jako předchozí zmíněné strany KSČM zveřejní své financování po volbách.

„Co si myslím, že je důležité, je závěrečná uzávěrka všech účtů,“ dodal i Koníček za Zemanovce. „Pokud někdo bude voličům říkat, že kdo nemá tzv. transparentní účet online, tak postupuje protizákonně, tak je to velká dezinformace,“ dodal. „Bavme se férově o tom, kdo dodržuje zákon.“

Při závěrečném slově se také poprvé chytl Miroslav Kalousek, doposud spíše zastiňován vedle stojícím Okamurou. „Když budete volit populisty, tak si zítra budete moct půjčit. Ale pozítří přijde exekutor,“ varoval občany.

Foto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…