My říkáme, že všichni žáci a studenti se musí vrátit do škol bez jakýchkoliv dalších podmínek, zní z SPD

13.04.2021 15:16

Děti se podle hnutí SPD musí vrátit do škol bez jakýchkoliv dalších podmínek, a to konkrétně bez roušek, testování anebo očkování. „Vidíme, že zatímco děti se musí testovat dvakrát týdně, zaměstnanci firem zatím pouze jednou. Podle rodičů z toho mohou mít děti trauma. Přípustné je podle nás dobrovolné používání neinvazivních testů, které žákům i občanům nezpůsobují zdravotní potíže či trauma,“ uvedl na sociální síti předseda SPD Tomio Okamura.

My říkáme, že všichni žáci a studenti se musí vrátit do škol bez jakýchkoliv dalších podmínek, zní z SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Server cnn.iprima.cz informoval, že Ministerstvo školství hrozí rodičům zásahem policistů nebo dokonce sociálních pracovníků, pokud jejich děti nebudou dvakrát týdně chodit na testy nebo nosit roušky a současně budou požadovat účast dětí na výuce. 
 
Podle SPD ale takovéto výhrůžky k ničemu nepřispějí! „Stát má zajistit dětem a občanům neinvazivní testy (např. tzv. "flusací"), které nemohou poškodit jejich zdraví,“ myslí si Tomio Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Ministerstvo školství přímo uvádí: „Každý rodič má rodičovskou odpovědnost, která zahrnuje mj. péči o mravní vývoj dítěte, péči o zdraví dítěte a vedení dítěte k dodržování právních povinností. V případě, že by si rodič vynucoval porušování mimořádných opatření nebo by k tomu vedl své dítě, lze uvažovat o tom, že v takovém případě rodiče neplní povinnosti plynoucí z rodičovské odpovědnosti, nebo nevykonávají nebo zneužívají práva plynoucí z rodičovské odpovědnosti. Takovou situaci by v souladu s § 6 zákona o sociálně-právní ochraně dítěte mohl řešit orgán sociálně-právní ochrany dítěte.“ 
 

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
„Je potřeba vrátit všechny děti do škol, otevřít malé obchody a také služby. Tato vláda dávno ztratila důvěru a měla by skončit. Požadujeme vládu složenou z odborníků, která by přivedla zemi k podzimním volbám. Bojujme s virem, ne s lidmi!,“ uvedl již dříve Okamura.
 
Plošný návrat dětí škol měl proběhnout podle vyjádření předsedy SPD dávno. Jakékoliv testování by mělo být pouze dobrovolné a mělo by probíhat doma za dohledu rodičů. 
 
Pokud by testování fungovalo, tak podle Okamury není potřeba nosit ve škole ani roušky. Zároveň připomenul, že SPD se staví proti tomu, aby byli diskriminováni ti, kteří se odmítají testovat nebo očkovat.  
 
Po prvním dnu testování žáků ve školách hlásí školy jen minimum pozitivních případů. „Ze všech škol, co jsem se bavil s kolegy, nikdo nemá pozitivní (test),“ uvedl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý pro Lidové noviny. „Buď jsou děti tak neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy úplně na nic,“ dodal.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…