My se hrneme do eura, z Itálie přichází opačná zpráva. Překvapivá

30.08.2017 14:33

Novinář Matthew Lynn, jenž se věnuje ekonomickým tématům, sepsal pro server Market Watch úvahu, v níž se zamyslel nad tím, jak by se měla Itálie bez eura. Podle jeho názoru by se měla rozhodně o dost lépe. Italská ekonomika by se prý mohla stát jednou z nepřitažlivějších ekonomik na světě.

My se hrneme do eura, z Itálie přichází opačná zpráva. Překvapivá
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Italové byli vždy vynalézaví. Díky nim zná svět dálnice, rádio nebo džíny. Lynn má za to, že jen nemnoho národů změnilo svět tak, jak se to podařilo Italům. Tento národ prý možná svět obohatí ještě o jednu novinku. Na Apeninském poloostrově vedle sebe budou možná fungovat dvě měny – euro a nová či staronová národní měna. Ekonomové hlavního proudu vám podle Lynna řeknou, že takový systém pravděpodobně nebude fungovat, ale novinář to vidí jinak.Existence dvou paralelních měn by podle Lynna Itálii dovolila zachovat si některé výhody společné evropské měny, ale zároveň by tento systém dovolil churavějící italské ekonomice postavit se znovu na nohy. Novinář se dokonce domnívá, že italská ekonomika by se znovu mohla stát jednou z nejatraktivnějších na světě.

Po přijetí eura přestala italská ekonomika růst. Za dvě desetiletí nepovyrostla ani o procento, tvrdí Lynn. I Španělům a Francouzům se vedlo. Italové zkrátka ale s eurem nerostou.

„Míra nezaměstnanosti v Itálii je 11 %, největší z největších evropských ekonomik, a nezaměstnanost mladých lidí je děsivých 35 %. Státní dluh vzrostl až na 133 % hrubého domácího produktu, a to ne proto, že by se vláda chovala zvlášť extravagantně, ale proto, že jde o ekonomiku s nulovým růstem,“ popsal situaci Lynn. Míra chudoby v zemi stoupá a bankovní sektor se potácí nad propastí.

 Celý článek v angličtině naleznete zde.

Samozřejmě, že se ekonomika nemusí stát zrovna hospodářským tygrem, ale rozhodně by se mohla dostat ze svých současných problémů. Má světu co nabídnout a novinář upozorňuje, že nemluví jen o těstovinách či pizze. V oblasti designu, umění, ale i v oblasti moderních technologií bývala Itálie jedním ze světových lídrů. Zbrzdilo ji až přijetí společné evropské měny, ze které těží především Německo. Když už se Italové rozhodli, že společnou měnu přijmou, jen těžko z ní teď mohou vycouvat. Ale zavedení dvou paralelních měn takovou cestu podle Lynna představuje.

Nejhlasitějším zastáncem myšlenky paralelní měny je bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Zavést takovou měnu by jistě nebylo snadné, ale pokud by vláda tento projekt podpořila a pokud by byla většina mezd v Itálii urychleně vyplácena v nové měně, Italové by získali konkurenční exportní výhodu slabší měny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…