My se pořád někomu snažíme vlézt do útrob, zahřměl v rozhlase prezidentský kandidát

13.10.2017 18:20

Český rozhlas uspořádal další předvolební debatu. Došlo na ostrou kanonádu na téma Evropské unie či na střet nad osobou prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Zakladatel Realistů si nebral servítky, ale nebyl sám. O slovo se hlásili také lídr strany Rozumní a prezidentský kandidát Petr Hannig nebo Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

My se pořád někomu snažíme vlézt do útrob, zahřměl v rozhlase prezidentský kandidát
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nejvíce řečnil a dotazoval se předseda Strany zdravého rozumu a možný kandidát na prezidenta Petr Hannig

Petr Robejšek (Realisté), Petr Hannig (Rozumní – stop migraci a diktátu EU), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Jan Čižinský (KDU-ČSL), Jan Farský (Starostové a nezávislí) a Jaroslav Kuchař (Cesta odpovědné společnosti) se setkali v páteční předvolební debatě Českého rozhlasu.

Moderátor Jan Pokorný debatu otevřel poukazem na téma řešení dvojí kvality potravin. Hosté se shodli na tom, že je nepřijatelné, aby firmy nabízely starým státům EU lepší potraviny než státům novým.

„Pro mě je šokující, že se to vůbec mohlo stát. Evropská unie po nás chce, abychom označovali kdeco, ale sama se nepostará o to, aby se k nám dostaly stejně kvalitní potraviny. Pro mě je to jen další důkaz toho, v jaké krizi se EU nachází,“ vypálil Robejšek. Pánové Kuchař a Hannig mu dali za pravdu.

Markéta Pekarová Adamová také uvítala, že se tento problém daří řešit, ale současně poukázala na to, že si spotřebitelé mohou už dnes vybírat, co si koupí. „Stačí si číst složení různých výrobků, a pokud chceme, sáhnout v obchodě po výrobku, který se nám jeví kvalitnější. Je to i o tlaku nás, spotřebitelů,“ zdůraznila dáma.

Robejšek s ní nesouhlasil. „Opravdu není úlohou spotřebitelů, aby zjišťovali, co je na těch nápisech, a jezdili si to kontrolovat do Německa,“ vyjádřil svůj názor. Výrobce potravin k tomuto uplatňování dvojího metru vede chamtivost a je věcí politiků, aby se této chamtivosti vzepřeli. „Stejně tak je úkolem politiků postavit se poručníkování z Bruselu,“ hřímal Robejšek.

Čím méně bude u nás Evropy, tím více bude u nás Ruska nebo Číny, varoval lidovec.

Pokorný otevřel jiné téma. Co je hlavní otázkou těchto voleb? Podle Jana Farského je to obhajoba demokracie. Existují zde prý tři strany, které demokracii ohrožují – komunisté, Tomio Okamura se svou SPD a poslední dobou také hnutí ANO. „Starostové nejsou populistické a demagogické uskupení... Takže naše kampaň ani nemůže být tak bombastická jako u jiných stran,“ řekl volební lídr STAN Jan Farský.

„Čím méně bude u nás Evropy, tím více bude u nás Ruska nebo Číny,“ přisadil si ještě Čižinský. Je prý potřeba se bránit populistickému šíření strachu a říct si, jestli chceme i nadále jít se Západem, nebo s Východem. „Jde o to, abychom rozhodli, jestli se k moci vrátí komunisté spolu s estébáky, kteří převlékli kabát, a s jinými populisty,“ přidala se k pánům politička TOP 09.

Hannig má za to, že v těchto volbách jde o to, aby lidé mohli znovu říkat pravdu. Dnes znovu žijeme ve státě, kde jsou lidé stíháni za to, co říkají. Klasickým příkladem může být podle Hanniga osud Adama B. Bartoše, který stojí před soudem kvůli svým projevům. Sluší se dodat, že jde o projevy nenávistné.

Kuchař dal Hannigovi částečně za pravdu. „Jsme na tom stejně, jako jsme byli v 80. letech minulého století. To, co slyšíme, neodpovídá realitě. Já jsem v minulosti zažil adoraci Východu a teď od vás slyším adoraci opačnou. Dnes nad zdravým rozumem převládají ideologie,“ varoval Kuchař.

Lidovecký politik Čižinský odmítl, že by dnes šlo o nějakou ideologii.  

Jana Farského prý Kuchařův proslov přímo vyděsil. „Mě trochu děsí to přirovnání, že to je jako v 80. letech. V 80. letech tady vládli komunisté, nařizovalo se lidem, co smějí a nesmějí studovat, do zahraničí se cestovalo jen na devizový příslib, a pokud to má být ta alternativa k našemu dnešnímu směřování, tak říkám, že o to nestojím ani pro sebe, ani pro své čtyři děti, které vychovávám,“ smetl ze stolu Kuchařova slova Farský.

Když dostal slovo Robejšek, zaútočil na Farského. „Mě by zajímalo, jestli je ve styku s realitou váš spolustranický kolega europoslanec (Stanislav) Polčák, který hlasoval proti zájmům České republiky a jejich potrestání. A zajímalo by mě, jestli jste i vy ve styku s realitou, když jako starosta Semil kandidujete v Praze,“ vypálil Robejšek na Farského. Ten okamžitě odvětil, že Stanislav Polčák hlasoval podle svého svědomí a toto své rozhodnutí by jistě dokázal obhájit. „Tím hůř, že hlasoval podle svého vědomí,“ glosoval to Robejšek. Farský také doplnil, že kandiduje v Praze jako celostátní lídr s podporou členů celého hnutí.

Markéta Pekarová Adamová posluchače upozornila, že nás je jen asi deset milionů, což je jedno větší čínské město. Z toho důvodu si nesmíme myslet, že bychom bez EU hráli nějakou zásadní roli. A znovu se přihlásil o slovo Robejšek. Podle jeho názoru je jednou velkou výhodou volný obchod, ale většina nadstavby v EU je zbytečná.

Kuchař doplnil, že on ani jeho strana nechtějí vystupovat z EU, ale volají po tom, že je třeba EU zreformovat. Hannig se ke Kuchařovi přidal. „My také chceme zachránit Evropu, ale EU si musí posypat popel na hlavu. My se pořád snažíme někomu vlézt do útrob. Přestaňme si stěžovat na to, že jsme malí,“ rozčiloval se. Zdůraznil také, že jednotlivé státy EU si nejsou rovny, neboť už nedisponují právem veta a mohou být přehlasovány.

Jan Pokorný uzavřel i toto téma a zeptal se hostů, koho by rádi viděli na Hradě po příštích prezidentských volbách.

Jan Farský zmínil jméno profesora Jiřího Drahoše. Ve stejném duchu se vyjádřil také lidovec Čižinský. „Prezident Zeman ohrožuje demokracii v České republice. Uznává anexi Krymu, vyzývá k likvidaci novinářů a učí se jezdit stabilizovat společnost do Číny,“ vyčetl lidovec Zemanovi.

Robejšek také zmínil jméno Jiřího Drahoše, ale jako člověka, kterého si neumí představit na Hradě už proto, že se údajně staví pozitivně k migraci. Realisté podporují svého vlastního kandidáta Jiřího Hynka. Markéta Pekarová Adamová prozradila, že TOP 09 podpoří demokrata, který bude ctít zákony a ústavní zvyklosti této země a bude to člověk, jenž bude společnost spojovat. „Já za sebe vidím ideálního kandidáta v osobě pana Drahoše, ale jako strana jsme k tomu nezaujali jednotné stanovisko,“ zdůraznila dáma.

Petr Hannig oznámil, že on sám je prezidentským kandidátem, a pokud by se stal prezidentem, prosazoval by podobné cíle jako Miloš Zeman, jen jinou formou – vyjednáváním.

Mgr. Petr Hannig

  • Rozumní
  • Předseda strany ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU
  • mimo zastupitelskou funkci

Nakonec hosté mluvili o situaci ve zdravotnictví. Shodli se na tom, že zdravotnictví potřebuje více peněz. A zcela výjimečně se spolu shodli realista Petr Robejšek a Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. Oba konstatovali, že je třeba zavést zdravotnické nadstandardy, a tím posílit tok peněz do zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…