My šíříme nenávist, zato Němci běžencům rozdávají svou Ústavu v arabštině. Běženci si přečtou o rovnosti pohlaví a hned budou vědět, jak se chovat, věří právník Přibáň

17.10.2015 20:53

Uprchlíci mířící do Německa mohou být spokojení, protože si přečtou tamní ústavu v arabštině. Dozvědí se o svých právech, ale také o svých povinnostech. To je konstruktivní přístup k řešení uprchlické krize. Tím se liší německá společnost od české, kde se šíří duch nenávisti proti uprchlíkům. Ta je bohužel přiživována přímo prezidentem Milošem Zemanem, což je na tom možná to nejhorší. Tak to alespoň vidí právník Jiří Přibáň.

My šíříme nenávist, zato Němci běžencům rozdávají svou Ústavu v arabštině. Běženci si přečtou o rovnosti pohlaví a hned budou vědět, jak se chovat, věří právník Přibáň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

„Německá vláda nechala na konci září vytisknout arabský překlad prvních dvaceti článků ústavy pro uprchlíky, aby je seznámila s jejich ústavními právy, ale také povinnostmi v zemi, ve které žádají o politický azyl. Kromě samotného práva na azyl z důvodu politické perzekuce se tak azylanti mohou dočíst, že v Německu existuje rovnoprávnost pohlaví a zákaz diskriminace sexuálních menšin nebo svoboda vyznání a projevu, ale také zákaz šíření rasismu a antisemitismu,“ píše v komentáři pro Lidové noviny právník a pedagog působící ve Velké Británii Jiří Přibáň.  

To všechno se dozvědí lidé mířící do Německa. A co se dozvědí u nás? Z Hradu uslyší, že je sem nikdo nezval, že u nás určitě chtějí prosazovat právo šaría a v uprchlických zařízeních se k nim chováme tak „dobře“, že už si běženci stěžují i u českých soudů. Možná to skončí až u Soudu pro lidská práva ve Štrasburku. A ačkoli přední čeští politici znovu a znovu varují, žádná invaze uprchlíků na českých hranicích se nekoná.

„Pod cynickou maskou dodržování evropského práva se ve skutečnosti skrývá odpudivá politika ‚životního prostoru‘ – lebensraumu.... Ve skutečnosti v projevech i činech některých českých politiků probublávají skryté proudy kulturních předsudků a existenciální nejistoty a s ní spojený pocit méněcennosti a nedostatek politického sebevědomí maskovaný jako velikášské furiantství. Z toho se může zrodit cokoli, ale určitě ne svobodný a demokratický národ,“ pokračuje právník.

Rozhodně tím prý nechce říci, že by uprchlická krize nenesla také nějaká rizika. Nese je a musíme se s nimi vypořádat, ale ne tak, že se pokusíme neprodyšně uzavřít všechny hranice a v každém běženci vidět teroristu. Uprchlíci musejí pochopit, že v nové vlasti mají svá práva i povinnosti a že jsou rovni dalším občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…