My to do toho Haagu dostaneme. Kyjev se snažil předat Majdan mezinárodnímu soudu, tomu se do toho nechce

08.11.2016 10:55

„Události na Majdanu, v Charkově, Doněcku, Oděse a dalších částech Ukrajiny jsou součástí jednoho řetězce událostí, který vedl až k válečným zločinům. Měli by se tím zabývat v Haagu,“ objasnil svou pozici generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko.

My to do toho Haagu dostaneme. Kyjev se snažil předat Majdan mezinárodnímu soudu, tomu se do toho nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínka na události na ukrajinském Majdanu během státního převratu a uctění památky hrdinů tzv. nebeské setniny

Někdejší ministr vnitra a současný generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko se na konci listopadu chystá vycestovat do nizozemského Haagu, kde má v plánu setkat se s představiteli Mezinárodního trestního soudu, s nimiž bude hovořit na téma trestního stíhání osob zodpovědných za likvidaci aktivistů na tzv. Euromajdanu.

Lucenko o svém plánu informoval ukrajinské novináře po sobotním setkání s pozůstalými majdanských aktivistů v Kyjevě.

„Představitelé Mezinárodního trestního soudu jsou prozatím skeptičtí. Pochybují o tom, že události na Majdanu mohou být předmětem jednání v Haagu, jelikož pro to by bylo nezbytné dokázat, že ukrajinská jurisdikce nemá kapacity na to, aby soud provedla sama,“ cituje Lucenkova slova ukrajinská Pravda.

Generální prokurátor Ukrajiny uvedl, že Ukrajina sama soud vést pochopitelně schopná je, nicméně také zmínil, že při jednáních se zástupci Mezinárodního trestního soudu bylo dosaženo konsensu v tom, že události v Kyjevě v roce 2014 byly pouze součástí řetězce, který vedl až k válce na východě Ukrajiny, což už by pod jurisdikci soudu v Haagu spadalo.

„Naše verze, kterou se chystám prezentovat v Haagu, zní přibližně takto: Janukovič a jeho nejbližší kruh se ve snaze udržet moc v počátku soustředil na vyvíjení tlaku na demonstranty, kteří vystupovali proti politickému směřování jeho vlády. Později se ovšem uchýlil již k fyzické likvidaci a ústupu na východ Ukrajiny, odkud se pokusil zemi rozdělit. To se mu ovšem nepodařilo, a proto zamířil přímo do Ruska a později na Krym, aby ‚posvětil‘ jeho anexi. Hovoříme zde tedy o případu vlastizrady, což jednoznačně spadá do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu,“ objasnil svůj pohled na věc ukrajinský jurista.

Události na kyjevském Majdanu, v Charkově, Doněcku, Oděse a dalších částech Ukrajiny jsou tedy podle Lucenka součástí jednoho dlouhého řetězce událostí, který v konečném důsledku vedl až k válečným zločinům.

„Přesně o tomto budu na konci listopadu hovořit s kolegy v Haagu,“ uvedl bývalý politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…