My to nevěděli. Vyhozený Blatný promluvil o minulosti

07.04.2021 11:17

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného byla jeho tiskovou konferencí poslední. Jak novinářům popsal, včera večer si jej Andrej Babiš zavolal na Úřad vlády a z rozhovoru vyplynulo, že v čele resortu končí. Na rozloučenou pak uvedl, že se nikdy necítil jako politik, ale svou misi vnímal jako „lékařské poslání“.

My to nevěděli. Vyhozený Blatný promluvil o minulosti
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Blatný v pořadu Partie

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Již před tiskovou konferencí bylo známo, že Jan Blatný končí jako ministr zdravotnictví, a vystřídá jej Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ceremoniál se má odehrát na Pražském hradě již v půl dvanácté.

Blatný začal tiskový brífink oznámením svého odchodu. „Jako důvod já sám vidím politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,“ sdělil a více téma i přes tlak novinářů nechtěl rozvádět.

Zbytek konference se tedy nesl jednoznačně v rozlučkovém a „bilančním“ duchu. Jan Blatný působil na ministerstvu pět měsíců. „Vždy jsem se rozhodoval na základě odborných analýz,“ popsal hned na úvod své hlavní krédo.

Pak hovořil o současné situaci, která je podle Blatného taková, že jsme z nejhoršího venku. „Prošli jsme si těžkým obdobím, které nám umožnilo krizovou situaci zvládnout,“ zhodnotil.

Vyžadovaná opatření prý byla pro občany bezesporu nepříjemná, ale bez nich by nastala katastrofa.

Klíčové podle Blatného bylo, že se podařilo udržet na uzdě šíření britské mutace. Do budoucna se podařilo nastavit systém indikace výskytu nových mutací.

„Nastavili jsme systém očkování, který v budoucnu zabrání zahlcení nemocnic,“ chválil odcházející ministr. Pokud jde o průběh očkovací kampaně, jsme na tom prý lépe, než jsme si představovali na jejím začátku v prosinci. „Pokud se nezbrzdí dodávky vakcín, máme v létě vyhráno,“ věří.

Blatný se ohledně očkování vyjádřil i ke kauze nákupu vakcín Sputnik, které nedoporučoval, protože neměly certifikát Evropské lékové agentury. Za to jej kritizoval i prezident Zeman, podle kterého by se v krizi mělo využívat všech nabízených možností. „Celou dobu jsem si stál za používáním pouze schválených vakcín,“ hájil své stanovisko Blatný.

Podobně je to i s léky proti covidu. „Pro mě jako pro lékaře je stejně důležité, že lék funguje, také to že nejen funguje, ale také neublíží,“ dodal k další kauze léků, které odmítal doporučit, i když tak činila řada jiných lidí včetně premiéra Babiše.

„Vždy jsem mezi odborníky hledal širokou shodu. Hledal jsem shodu i napříč politickým spektrem,“ loučil se dále Blatný.

Ocenil práci těch, na jejichž bedrech boj s pandemií ležel. „Práce zdravotníků a dobrovolníků byla a je neuvěřitelná. Moc jim za to děkuji,“ ocenil a zdůraznil, že naše zdravotnictví si se vším poradilo samo, s minimální pomocí zvenčí.

„Sám jsem se jako politik nikdy necítil. Ve složité době jsem tu výzvu bral jako lékařské poslání,“ popsal svůj mandát na ministerstvu, který byl prý zcela mimořádnou zkušeností.

„Věřím, že se mému nástupci podaří udržet trend a v létě budeme moct slavnostně prohlásit, že jsme pandemii překonali a že se s virem naučili žít,“ dodal optimisticky odcházející ministr.

Na úplný závěr Jan Blatný požádal občany, aby nové vedení ministerstva respektovali.

Kdybychom tu informaci měli, postupovali bychom jinak...

Sérii dotazů zahájil Petr Vašek z České televize, kterého zajímalo: „Kde byly podle vás největší chyby, že zemřelo 26 tisíc lidí?“

Ministr odpověděl: „Nejsem si vědom nějakého pochybení.“ Zásadní problém, který vznikl, byl podle Blatného dán tím, že „jsme před Vánoci neměli informaci o tom, že je zde tolik rozšířena britská mutace. Kdybychom tuto informaci měli, vláda by postupovala jinak,“ říká dnes zpětně ministr. Právě „vánoční rozvolnění“ je zpětně označováno za chybu, což připustil i premiér Andrej Babiš.

Blatný se po celou tiskovku nechtěl vyjadřovat k důvodům svého odvolání. „Pan premiér mě včera kontaktoval ve večerních hodinách a požádal mě, abych za ním přijel na Úřad vlády. To jsem udělal,“ uvedl pouze v odpovědi na dotaz, jak se o svém konci dozvěděl. Více prozradit nechtěl.

Důvody své zdrženlivosti objasnil v další odpovědi: „Jaké já mám pocity, to není vůbec relevantní. Já bych rád požádal všechny, aby respektovali ministerstvo, ať je v jeho čele kdokoliv. Nečekávejte ode mě jakékoliv negativní komentáře.“

Jiného novináře zajímalo, jak se za pět měsíců v úřadě změnil pohled Jana Blatného na pandemii. „Určitě se ten přístup vyvíjí, určitě mám snad ještě větší respekt,“ začal ministr. Věřil prý také, že se mu podaří společnost spojit, což se příliš nepovedlo.

Dva hlavní principy, které musíme uplatňovat, jsou podle Blatného demokracie a solidarita. Pokud to budeme dělat, tak nad epidemií zvítězíme.

Úplně poslední dotaz Blatného ministerské kariéry položil Deník N a byl velmi jednoduchý: Stálo vám těch pět měsíců za to?

„Určitě. Cokoliv člověk prožije, to ho nějakým způsobem obohatí. Věřím, že se snad něco podařilo. Nelituji toho, považuji to i pro sebe za přínos,“ ujistil odcházející ministr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…