My vám sem dáme uprchlíky. Dejte nám seznam prázdných domů, říká vnitro

22.07.2015 7:24

Kam s nimi? Tuto otázku si teď pokládá Ministerstvo vnitra ve vztahu k uprchlíkům. Česko se dobrovolně zavázalo, že přijme několik stovek uprchlíků, jen se zdá, že teď neví, kam s nimi. Hledá nevyužívané prostory jiných resortů, kde by se mohli běženci ubytovat. Problém ovšem je s kvalitou dlouho nevyužitých budov. A navíc, ne každému se plán ministerstva líbí.

My vám sem dáme uprchlíky. Dejte nám seznam prázdných domů, říká vnitro
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Ministerstvo vnitra si uvědomuje, že krizové scénáře na využití dalších budov pro ubytování uprchlíků se nebudou radnicím líbit. Požaduje proto od dalších úřadů, aby mu dávaly tipy zejména na objekty, které leží stranou obcí, mimo městskou zástavbu a které by obyvatelům jako zařízení pro imigranty nevadily,“ píše středeční MF Dnes.

Volné objekty může poskytnout např. Ministerstvo obrany. Další možností jsou budovy, které původně využívali azylanti, ale potom, co z Česka odešli, zůstaly volné. Má to ovšem háček, jak ukazuje příklad ze Stráže pod Ralskem. Stát v obci požádal o využití prostorů pro azylanty, které v obci existovaly. „Odpověď byla negativní, protože dnes už nemáme ani takové množství bytů, abychom uspokojili naše občany,“ uvedl včera starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Podobně se k plánu Ministerstva vnitra staví i další obce. Pokud jde o bývalé armádní objekty, občané by byli raději, kdyby se do nich vrátila armáda a ne uprchlíci. Lidé mají zkrátka strach. Na někoho to ovšem „padne“, protože, jak říká šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD), někde uprchlíci ubytovaní být musí. Musíme také počítat s tím, že počty běženců zadržených na našem území porostou a tito musí mít kde pobývat, než bude rozhodnuto o jejich dalším osudu.

Ministerstvo spravedlnosti nabídlo k využití objekt ve Vidnavě, ale podle Chovance je to naprosto nevyhovující objekt. Snad přijdou i lepší, doufá Chovanec. Dlouho nevyužívané objekty armády na tom ale podle všeho nebudou o mnoho lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…