My za dotační rozkrádačku v Ústí nemůžeme, odmítá Sobotka. A ve straně ji prý chce využít proti Chovancovi

16.12.2016 7:25

Policie rozkrývá další korupční kauzu na severu Čech, která se týká rozkrádání evropských dotací. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je však v klidu, protože podle jeho názoru jde o příliš vzdálenou minulost. Lidové noviny a MF Dnes Sobotku varují, že by se měl mít na pozoru, protože kauza ROP Severozápad se dotýká i dnešní ČSSD. Ohrožen může být především místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec.

My za dotační rozkrádačku v Ústí nemůžeme, odmítá Sobotka. A ve straně ji prý chce využít proti Chovancovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Ústeckou krajskou politikou znovu otřásá korupční skandál. Dopadá na někdejší vrcholné politiky ČSSD a ODS. Mezi čtyřiadvaceti obviněnými je někdejší hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) nebo její náměstek Pavel Kouda. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje tuto kauzu již za příliš vzdálenou minulost, která se aktuální ČSSD už nedotýká. Současně si ale neodpustil rýpanec směrem k ODS.

„ČSSD zaplatila za to, že tam spolupracovala s ODS,“ konstatoval Sobotka ve vyjádření pro Lidové noviny. Předseda ODS Petr Fiala však slova předsedy sociální demokracie rázně odmítl. „Vyjádření premiéra Sobotky je nepřijatelný alibismus. ODS se z minulosti poučila, a proto jsme dobře připraveni na budoucnost,“ vrátil úder šéf občanských demokratů.

Deník navíc Sobotkova slova zpochybnil a poukázal na skutečnost, že mezi obviněnými najdeme i současné přední funkcionáře. Nejde tedy jen o minulost sociální demokracie, jak tvrdí předseda. Jde o svého druhu žhavou současnost. „Mezi obviněnými jsou současní vysoce postavení funkcionáři ČSSD: členové předsednictva a ústředního výkonného výboru Jakub Pánik (stálý člen obou orgánů) a Petr Navrátil (člen orgánů s poradním hlasem). Pánik je navíc ve straně považován za předsedova blízkého straníka,“ píše deník.

Podle páteční MF Dnes může tato korupční kauza ohrozit pozici statutárního místopředsedy ČSSD Milana Chovance, protože v Karlovarském kraji údajně zajišťoval Chovancovi podporu právě Jakub Pánik. Teď by se mohlo stát, že na jarním sjezdu strany Karlovarský kraj podpoří Chovancova protikandidáta Jeronýma Tejce.

„V Karlovarském kraji měl (Chovanec) díky Pánikovi podobné zázemí jako doma v Plzeňském kraji. Pomáhal mu sbírat hlasy i jinde,“ tvrdí deníku zdroj z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…