Mynář ke své prověrce: Když se chtěl dříve někdo někoho zbavit, dal ho do sudu a zalil kyselinou. Dnes na to máme NBÚ

05.01.2016 18:49

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl hradní kancléř Vratislav Mynář. S Helenou Šulcovou mluvil o svojí bezpečnostní prověrce, o nespravedlnostech NBÚ i o bezpečnostních opatřeních na Pražském hradě. Řeč přišla i na možnou budoucí kandidaturu prezidenta Zemana.

Mynář ke své prověrce: Když se chtěl dříve někdo někoho zbavit, dal ho do sudu a zalil kyselinou. Dnes na to máme NBÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář s chotí

Včera v odpoledních hodinách zjistil hradní kancléř Mynář rozhodnutí NBÚ, které jej však nepřekvapilo. „V rozkladové komisi samozřejmě byli zaměstnanci NBÚ,“ uvedl Mynář a odkázal na střet zájmů s tím, že NBÚ proti němu něco má.

„Já naznačuji to, že samozřejmě už jsem nesouhlasil vnitřně s tím prvním rozhodnutím o neudělení bezpečnostní prověrky,“ řekl Mynář s tím, že si NBÚ vykládá zákony po svém a jeho důvody k neudělení prověrky jsou malicherné.

„Úřad NBÚ si myslí, že si nezasloužím důvěru nakládat s informacemi,“ dodal a jal se zpochybňovat funkci NBÚ, který je podle něj stejně jako podle prezidenta Zemana „informačním cedníkem“.

Důvody, které vedly k neudělení prověrky, však zveřejnit nechtěl, jsou to ale podle něj pouze domněnky, jež hodlá předložit až u soudu. NBÚ je podle něj slepý a neplní svou práci.

Po výčtu kancléřových pozemků a majetku Mynář uvedl, že nejde o důvod neudělení prověrky. Důvody neudělení následně označil za „legrační“, opět je však odmítl odtajnit s tím, že to nechává až na svých právnících u soudu.

Mynář je přesvědčen, že jde o politické rozhodnutí. „Když si k tomu přidám, že těch lidí kolem prezidenta Zemana se vyrojilo víc, přikládám případ generála Pilce,“ řekl Mynář. Pilc totiž také nyní nedostal prověrku od NBÚ. „Těch náhod je jakoby na mě jako na normálního občana České republiky moc.“

Podle něj je za tím snaha poškodit pana prezidenta, má svoje domněnky, odmítl však opět kohokoliv jmenovat. „Omlouvám se všem posluchačům, že nebudu tak drzý, abych někoho jmenoval.“

„Já jsem si říkal, dříve v dobách porevolučních, když se někdo chtěl někoho zbavit, tak ho zavřel do sudu, zalil kyselinou a hodil do přehrady. Dnes na to máme NBÚ,“ prohlásil Mynář.

NBÚ by se podle něj měl někomu zodpovídat, protože se každý ve vládě někomu zodpovídá. Nejlepší by bylo, kdyby se zodpovídalo ministerstvu vnitra.

„Přiznám se, že chvilku ano,“ řekl Mynář na otázku, zda uvažoval o odstoupení z funkce. „Nebudu utíkat bez boje,“ vysvětlil, že s podporou prezidenta, které si váží a je pro něj velmi důležitá, se rozhodl pokračovat ve funkci. Určitě však nesází na to, že doslouží Zemanovo funkční období na základě soudních odvolání.

„Byla to kombinace několika, řekněme, ani ne náhod,“ uvedl Mynář na otázku, jak se povedlo skupině Ztohoven vyvěsit na Hradě trenýrky. Nad lešením Hrad údajně neměl kontrolu a zbytek byla souhra náhod. Nyní jsou však bezpečnostní opatření daleko přísnější. „Pracujeme na tom, aby se do katedrály sv. Víta instalovaly bezpečnostní rámy,“ řekl Mynář s tím, že je nutné zabránit možným teroristickým útokům. Vnímá to jako přiblížení se k Evropě.

„Trošku nespravedlivé to bylo, pokud by tomu tak bylo, je třeba uvést to B, co Česká televize nikdy neuvedla,“ řekl Mynář, že celkem proběhlo 152 stejných výletů do neveřejných prostor Pražského hradu bez bezpečnostních prohlídek. Mynář dodal, že nevěděl jen o tom „skrytém agentovi České televize“, který se účastnil výletu Zemanových příznivců z Osvětiman do Prahy na 17. listopadu.

Prezidentovy cesty po krajích, které rozhodně budou pokračovat, však podle něj nejsou prezidentskou kampaní. Mynář tuto domněnku označil za „hloupost“. Zeman podle něj neví, zda bude opět kandidovat, je však zatím zdráv. „Se zdravotním stavem pana prezidenta jsme velmi spokojeni.“ Mynář je toho názoru, že není lepší kandidát na prezidenta České republiky než Zeman.

Zeman podle něj ve svém vánočním projevu nechválil konkrétně Andreje Babiše, ale celou vládu, nehledě na to, kdo v ní právě působí. Mynář by byl však velmi rád, kdyby panovaly dobré vztahy mezi Sobotkou a Zemanem, o které se mimo jiné kancléř sám zasazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…