Mynářovy dny na Hradě už se prý krátí. Kníže Schwarzenberg ke kauze připojil komentář o holém zadku

05.12.2014 6:59

Dny Vratislava Mynáře na postu kancléře prezidenta republiky se podle informací MF Dnes začínají krátit. Mynář totiž stále nedisponuje prověrkou na stupni přísně tajné, ačkoliv už uplynul téměř rok od doby, kdy o ni požádal Národní bezpečnostní úřad. Prezident Zeman se tak údajně začíná poohlížet po jeho nástupci.

Mynářovy dny na Hradě už se prý krátí. Kníže Schwarzenberg ke kauze připojil komentář o holém zadku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Vratislavu Mynářovi zkomplikovala chybějící bezpečnostní prověrka život v září, kdy se kvůli její neexistenci nemohl společně s prezidentem zúčastnit waleského summitu Severoatlantické aliance. Jeho účast na summitu prezidentů Visegrádské čtyřky doplněné o hlavy Rakouska a Slovinska, který Hrad hostí příští týden by podle mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka být ohrožena neměla, neboť není v plánu probírat utajované skutečnosti. Kdyby k tomu přece jenom došlo, byl by tomu uzpůsoben formát jednání, neboli Mynář by se musel poroučet za dveře.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Mynářově účasti na summitu bez prověrky problém spatřuje. „Někdy věci nejsou výslovně zakázány, protože nikdo nepředpokládá, že by se to mohlo stát. Při státní večeři také není nikde napsáno, že si tam nesmíte stoupnout s holým zadkem. Protože nikdo nepředpokládá, že tam s holým zadkem půjdete,“ uvedl MF Dnes.

Podle informací z Hradu si potíže související s Mynářovou vlekoucí se prověrkou dobře uvědomuje i sám prezident Miloš Zeman. „Jistá výročí dávají záminku k nějakému zamyšlení,“ sdělil MF Dnes zdroj z prezidentova okolí, který si nepřál být jmenován. Zeman se prý zmínil, že by se Mynářovým nástupcem mohl stát „někdo z Moravy“. V kuloárech se tak spekuluje o bývalém šéfovi Úřadu vlády Jiřího Rusnoka a analytického odboru na Hradě Olomoučanovi Radku Augustinovi anebo bývalém primátorovi Brna Romanu Onderkovi (ČSSD).

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…