Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili

23.12.2023 14:53 | Monitoring

Zásah během čtvrtečního tragického útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze byl podle podporučíka Radomíra Bohuslávka, jenž byl jedním z velitelů na místě, hned z několika důvodů náročný a situaci mělo komplikovat, že se zranění nacházeli až v pátém patře a policisté je až odtud museli z budovy vynášet, jelikož do ní nemohli vpustit záchranáře. Problém byl také v rozlehlosti budovy. „Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ popsal jeden z velitelů zásahu.

Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelba na Filozofické fakultě UK si vyžádala nejméně 15 obětí. Podlý útočník je po smrti také

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí
Podporučík Bohuslávek, jenž byl jedním ze tří velitelů zásahu na místě střelby, popsal, že při výjezdu na místo policisté nevěřili tomu, že se skutečně v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze odehrává jeden z nejtragičtějších útoků v historii Česka. „Podobných tísňových volání, kdy lidé volají, že slyšeli střelbu a podobně, je mnoho, přijedeme a většinou jde jenom o nějaké petardy… Jedete na místo a nevěříte tomu… Uvěřili jsme tomu až někdy v polovině toho zákroku,“ shrnul Bohuslávek s tím, že mu situace připomínala cvičení, jelikož podobně vypadají scénáře během nich, včetně figurantů. „I na tom místě jsem měl pocit jako by šlo o cvičení a že někdo vyběhne a řekne: ‚Stop',“ dodal.

Při prohledávání budovy pak měli dle něj policisté největší problém s rozlehlostí budovy. „Během prohledávání jsme na nikoho nenarazili, ani jsme neslyšeli žádné výstřely, ale přišla informace, že pachatel vyběhl ven na střechu. Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ shrnul s tím, že se jim naštěstí v budově podařilo najít studenta, který jim pomohl ukázat vstup na místo, kde byli zranění.

Komplikací dle něj bylo, že zabarikádovaní studenti ve strachu neotvírali dveře ani policii a zasahující tak museli do tříd vstupovat za použití násilí, přičemž šlo o desítky takových učeben. „My nevíme, kdo ti lidé ve třídách jsou, ostražitost a obezřetnost tam musí být neustále na místě,“ doplnil.

Za náročné považuje také poskytnutí první pomoci zraněným, jelikož policie nemohla do budovy kvůli nebezpečné situaci pustit záchranáře a zasahující museli zraněné vynášet z pátého patra, což bylo rovněž dle zasahujícího velitele nesmírně náročné fyzicky i psychicky.

Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Mezi mrtvými je i střelec – čtyřiadvacetiletý student fakulty, který po útoku spáchal sebevraždu. Jedná se o jeden z nejtragičtějších útoků střelnou zbraní v Česku a vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …