Myšlenková strnulost a příliš mnoho regulací. Ministr Brabec dostal ostrý dopis

24.04.2019 12:48

Svazy, obce, asociace a firmy působící v recyklačním hospodářství dnes v otevřeném dopise vyzvaly ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k diskusi o nově vznikající odpadové legislativě.

Myšlenková strnulost a příliš mnoho regulací. Ministr Brabec dostal ostrý dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Podle signatářů dopisu je komplikovaná, nepodporuje skutečnou recyklaci a omezuje tržní prostředí. Autoři dopisu chtějí poskytnout odbornou pomoc při tvorbě nových zákonů, aby mohly být co nejdříve schváleny. Vyjádření ministra ČTK zjišťuje.

V první polovině dubna vstoupila navrhovaná legislativa, jejíž součástí jsou zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novela zákona o obalech, do připomínkového řízení. To skončí začátkem května.

Dopis podepsalo devatenáct subjektů. Patří mezi ně Sdružení místních samospráv ČR, Sdružení komunálních služeb, Česká asociace odpadového hospodářství, kolektivní systém pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení EKOLAMP a další.

„Absence prvků moderní legislativy, myšlenková strnulost a snaha vše regulovat za každou cenu významným způsobem omezí tržní prostředí a zamezí dosažení očekávaného výsledku,“ uvedli signatáři v dopise. Zákony by podle nich měly být zpřehledněny, zjednodušeny a zkráceny.

Návrh zákona navyšuje poplatek za skládkování. Dnes činí 500 korun za tunu, v roce 2029 by měl dosáhnout 1 850 korun za tunu. To podle autorů dopisu sice omezí množství odpadu na skládkách, ale nemotivuje k vyšší recyklaci odpadu a jeho využití jako druhotné suroviny.

„Recyklaci je potřeba podpořit daňovým zvýhodněním recyklovaných výrobků a recyklátů, například formou snížené DPH. Dále snížením zdanění práce v recyklačním průmyslu a závazkem státu k vyššímu zastoupení recyklovaných výrobků v rámci veřejných zakázek,“ uvádí dopis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…