Myslím, že nemáš pravdu. Bartoš na veřejné akci pokáral kolegu Piráta, pak se na něj vrhli ostatní

01.05.2019 21:12

REPORTÁŽ „Svojí prací se dostáváme dál a dál. Čekají nás důležité volby do Evropského parlamentu a nebylo by vůbec špatné, kdybychom je vyhráli. Řekli jsme si, že bychom mohli dát dvacet procent,“ prozradil na debatě v Liberci předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vše pro vítězství chce udělat jejich lídr do eurovoleb Marcel Kolaja, aby mohly nastat v Evropě změny. „Současné síly eurolidovců, kteří to táhnou jedním směrem, jsou tam už dlouho. Za tím nárůstem nebezpečného nacionalismu v Evropě stojí i politická stagnace, která vychází z toho utahování šroubů, které eurolidovečtí lídři představují,“ konstatoval.

Myslím, že nemáš pravdu. Bartoš na veřejné akci pokáral kolegu Piráta, pak se na něj vrhli ostatní
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

V poslední dubnový den bylo Pirátů v Liberci plno. Na Soukenném náměstí jako každé úterý rozdávali jídlo, tentokrát výbornou pórkovou polévku, v kině Varšava proběhla eurodebata za účasti předsedy strany Ivana Bartoše a lídra jejich evropské kandidátky Marcela Kolaji. A to se ještě v areálu bývalé Textilany rozhořely pirátské čarodějnice.

Těsná porážka v minulých eurovolbách byla startem k raketovém růstu

Stěžejní byla samozřejmě debata ve studeném kině Varšava, kterou zahájil Ivan Bartoš. Tomu v minulých eurovolbách jen těsně unikl post europoslance, poté skončil jako předseda Pirátů, aby se po čase ke kapitánskému můstku zase vrátil a Piráti nabrali strmý kurz vzhůru. Prorazili v posledních parlamentních volbách, kde získali deset procent a mají dvacet dva poslanců. „Pak byly volby do komunálu, kde jsme kandidovali ve tři sta padesáti obcích a městech České republiky. Uspěli jsme více než výrazně. Podílíme se na vedení tady sousedního Jablonce, máme radní v Ostravě, Brně, primátora v Praze, v Mariánských Lázních jsme obhájili, máme starostu Lokte,“ vyjmenoval.

Piráti mají těsně před desátým výročím založení. „Svojí prací se dostáváme dál a dál. Čekají nás důležité volby do Evropského parlamentu a nebylo by vůbec špatné, kdybychom je vyhráli. Řekli jsme si, že bychom mohli dát dvacet procent,“ prozradil Bartoš. Připomněl analýzu politického serveru Politico.eu z minulého týdne. „Legračně tam překládají některé názvy stran, takže hnutí ANO je tam uvedeno jako YES. My tam máme v odhadu devatenáct procent, což dává pět mandátů. Hnutí YES má lehce přes dvacet procent a dává mu to šest mandátů,“ uvedl s tím, že v následujících třech týdnech chtějí projet celou Českou republiku a představit program a jednotlivé kandidáty.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Eurolidovci otevírají dveře lobbistům a korporacím

Ve zmiňovaných minulých eurovolbách kryl záda Ivanu Bartošovi z druhého místa Marcel Kolaja. Ten je nyní jedničkou. K Pirátům se připojil v roce 2010, tedy rok po jejich založení. Je bojovníkem za svobodný internet, jako odborník na open source software se zabývá digitální agendou a kopírovacím monopolem. Spolupodílel se i na založení spolku Otevřená města, který podporuje radnice v transparentním hospodaření a vstřícnosti k občanům. „Máme šanci vyhrát evropské volby a udělám vše pro to, aby se tak stalo a mohli jsme v Evropě iniciovat nějaké změny. Současné síly eurolidovců, kteří to táhnou jedním směrem, jsou tam už poměrně dlouho. Za tím nárůstem nebezpečného nacionalismu v Evropě stojí i politická stagnace, která vychází z toho utahování šroubů, které eurolidovečtí lídři představují,“ konstatoval. 

Marcel Kolaja představil i pirátský program do evropských voleb. „Jak jsem uvedl, za současnou politickou stagnací vidím už dvacet let vládnoucí eurolidovce skrz to, že se hodně otevírají dveře lobbistům a je dáno na korporace, když se vytvářejí nějaké směrnice, a zájmy občanů často jdou stranou. Chceme tomu čelit a tyto tlaky zastavit. Přejeme si Evropu takovou, kde rozumná spolupráce členských zemí EU bude hlavně prospěšná občanům a která umožní EU i Česku uspět ve světě,“ prozradil.

Piráti k tomuto účelu představili pět programových okruhů, které mají pět garantů, což je první pětka jejich kandidátky. Jednotlivé kapitoly se jmenují Evropa potřebuje svobodu, Evropa potřebuje upgrade, Evropa potřebuje bohatství, Evropa potřebuje udržitelnost, Evropa potřebuje spravedlnost. „Do těchto pěti okruhů jsme rozčlenili dvacet programových priorit. Vzájemně do sebe zapadají a tvoří funkční celek,“ řekl a některé důležité vyjmenoval. „Třeba dvojí kvalita potravin, která nás v České republice a střední a východní Evropě trápí. Když si koupíte výrobek stejné značky se stejným označením, tak v Německu či Rakousku má jinou kvalitu než v České republice. Nedávno Evropský parlament schválil směrnici o nekalých obchodních praktikách, která to má řešit. Ale bohužel obsahuje takové výjimky, že naopak dvojí kvalitu legalizuje. Takže bychom se na toto chtěli v příštím volebním období zaměřit,“ vysvětlil lídr kandidátky.

Nadnárodní korporace daní v daňových rájích a my takzvaně utřeme

„Dále se nám tu v Evropě rozmohl nešvar, že nadnárodní korporace daní v daňových rájích a my tady takzvaně utřeme. Což je dost negativní. Obzvlášť pro Českou republiku. Když tu třeba firmy jako Facebook či Google podnikají, mají tu miliony uživatelů, ale pramálo tu daní. Potom, protože státní rozpočet nějaký příjem potřebuje, je to potřeba vyždímat z občanů,“ objasnil s tím, že Piráti chtějí snížit daň z práce, které občané podléhají, a naopak dostat spravedlivě peníze z těch korporací, které tu podnikají a vydělávají tu miliardy. „Měly by tu také danit,“ zdůraznil. Upozornil také, že Piráti chtějí zachovat svobodný prostor na internetu. „Vidíme u politických sil, které jsou v současné době v Evropě u moci, že je u nich trend svobodu na internetu hodně omezovat. Tomu bychom se chtěli postavit,“ přislíbil Kolaja.

K programu pak vznikla polemika, kterou vyvolal jeden Pirát z České Lípy, který se domníval, že body, které vypíchl Marcel Kolaja, jako jsou dvojí kvalita potravin či boj proti daňovým rájům, jsou jak z dílny Babišova píáristy Marka Prchala, a podle něj by se takto Piráti neměli prezentovat a zaměřit se na chytré a vzdělané voliče. S jeho názorem však debatéři v kině Varšava nesouhlasili. „Myslím, že nemáš pravdu. Tímto se zabýváme ve Sněmovně velmi aktivně a mám to z terénu, ze stovek hodin v terénu. Důležitá je i materiální podstata svobody. Mít kde bydlet, mít sociálně zabezpečený život a důchod, mít dobré potraviny, mít kam dát studovat děti,“ oponoval Ivan Bartoš. „Daňové ráje? Je třeba vidět, jaké jsou finanční toky. To je úplně největší krize. Přijde ke mně komisař Oettinger s tím, že Česká republika jede, HDP, máte export, nezaměstnanost nízká. Říkám mu, pane Oettingere – to vidíte z Bruselu jako komisař. Ale víte, jaká je v České republice průměrná mzda? Víte, kolik mají domácnosti ušetřeno? Ty peníze tady nezůstávají. Sice se to tady rozjede, ale peníze se tu neodvedou,“ doplnil.

Dvojí kvalita potravin mě štve. Nejsme přece občané druhé kategorie

„Mě tedy dvojí kvalita potravin taky hrozně štve, a to nejsem expert na nakupování čokoládových koláčků. Tady v Liberci si můžou lidi zajet do nedaleké Žitavy a nacpat si škodovku německými konzervami a pracími prášky. Lidé ze středních Čech to ale mají samozřejmě dál. Ale je to i o penězích. Když je lidé budou jezdit utrácet do Německa, tak je neutratí tady,“ konstatoval další aktér debaty, Ondřej Kolek, krajský předseda Pirátů v Libereckém kraji a šestka jejich kandidátky do evropských voleb.

„Demokracie se vždy vyvinula tam, kde se jim podařilo podchytit aspoň základní lidské potřeby. Naopak diktátorské režimy se začaly většinou tvořit v zemích, které měly problém zajistit potravu pro své obyvatelstvo či bezpečnost. Pokud tato témata necháš ležet ladem, zvedne je někdo jiný, koho nechceš, aby ji řešil,“ odpověděl kverulantovi další eurokandidát Pirátů, Jakub Lev Červinka, devítka pirátské kandidátky. K tématu se pak ještě vrátil i Ondřej Kolek. „Není to jen o dvojí kvalitě potravin, ale o občanech druhé kategorie. Vztah k Unii je teď u nás špatný. Je částečně vyvolaný i tím, že část veřejnosti hlavně ve střední a východní Evropě má pocit, že jsou občané Evropské unie druhé kategorie. Druhá jakost, o kterou se tolik nikdo nestará. Tohle je maličkost, která by to mohla částečně napravit,“ sdělil.

Chci svobodnou, demokratickou společnost. A ne žít jako nějaký póvl

„Většina lidí chce vědět – když říkáte, že budete bránit svobodu a demokracii, co to konkrétně znamená. Vysvětlím jim to tak, že to znamená, že tady budou jíst stejně kvalitní potraviny jako v Německu. Což znamená, že jsme občané stejné kategorie jako jinde v Evropě. U toho danění je to stejné. Není možné, aby se nám tu roztahovaly korporace, které nebudou danit a budou si tu dělat, co chtějí. A budeme sypat peníze do státního rozpočtu, budeme ždímaní těmito korporacemi, budou nám cpát nějaké stupidní reklamy a budeme žít jako nějaký póvl. To je společnost, ve které být nechci. Chci svobodnou, demokratickou společnost. A je potřeba lidem ukázat, co konkrétně to znamená,“ objasnil Marcel Kolaja.

„Před deseti lety byli pro mě Piráti monotematickou stranou. Svoboda internetu je super téma, ale pro mě to bylo málo. Piráty jsem začal registrovat až ve chvíli, kdy se začali zabývat i tématy, které se týkají i mě. Pokud tedy chtějí být Piráti ještě úspěšnější než teď, tak musejí mít odpověď úplně na všechno,“ domníval se Petr Jirman, auditor EK, šestnáctka jejich evropské kandidátky.

Debata trvala zhruba dvě hodiny, poté se prokřehlí návštěvníci přesunuli do vedlejší vytápěné kavárny a poté někteří z nich vyrazili do areálu Textilany, kde až do půlnoci probíhaly pirátské čarodějnice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…