Myslíte si, že Mašínové byli vrazi? Tak to si myslím, že jste komunista. Promlouvá autor seriálu Zdivočelá země

31.01.2017 18:01

Nejen o tom, proč se rozhodl napsat scénář k seriálu Zdivočelá země, mluvil spisovatel Jiří Stránský v rozhovoru, který poskytl serveru Forum24.cz.

Myslíte si, že Mašínové byli vrazi? Tak to si myslím, že jste komunista. Promlouvá autor seriálu Zdivočelá země
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Co jej tedy k napsání Zdivočelé země přivedlo? „Jako kluk jsem na vlastní oči viděl tu zkázu a věděl jsem, že se s ní nikdo nebude chlubit. Takže i o tom jsem musel vydat svědectví. Když v roce 1968 přišli Rusové, byl jsem opravdu naštvaný na všechny komunistické spisovatele, Řezáče a další, kteří říkali, jak komunisté zvelebili pohraničí. Sám jsem přitom na vlastní oči viděl, jak to tam ničí, jak kradou…“

Celý text je ZDE

Stránský přiznal, že ještě dnes mu chodí anonymy od různých komunistů. „Pravidelně trochu drze mluvím do Českého rozhlasu Plus. Dostal jsem třeba dopis od jednoho z nich, že se dopustili veliké chyby, když nás pustili v 60. roce z vězení. Prý nás měli spíš zabít než pustit,“ svěřil se.

Dnes je to prý ojedinělé. „Ale při prvním i druhém uvedení Zdivočelé země jsme takovéto vzkazy s Hynkem Bočanem dostávali pořád. Předseda bolševiků Vojtěch Filip si dokonce v České televizi vyžádal čas, aby sdělil národu, že nechápe, že veřejnoprávní televize může vysílat seriál, který je od samotného počátku až do konce lživý, nepravdivý a urážlivý,“ uvedl Stránský.

To se ale netýká jen Zdivočelé země. „Do pořadu Mikrofórum mi jednou – když se ještě dalo telefonovat –, zavolal tazatel, aby se zeptal: ‚Pane Stránský, mám na vás jednu otázku, i když vím, co odpovíte. Myslím, že Mašínové byli vrazi. Co si o tom myslíte vy?‘ ‚Já si myslím, že jste komunista,‘ odpověděl jsem mu. Doporučil jsem mu také, aby se naučil jinou rétoriku než tu, kterou jsem poslouchal čtyřicet let,“ prohlásil Stránský.

Základní problém u komunistů je podle Stránského v tom, „že oni vědí, co mohou říkat, aby to nebylo trestné“. „Navíc si ze všech nejlépe uvědomují, že pro náš národ těch čtyřicet let znamenalo tři generace. Jak říkal nebožtík Ludvík Vaculík, který sám byl také komunista: ‚Těch čtyřicet let nám zkazilo mysli.‘ A nejenom to. Mysli to zkazilo natolik, že když přišel 17. listopad a hlavně ten čas po něm, na rozdíl od jiných národů včetně Němců si u nás nikdo nezametl před vlastním prahem. Někteří moji kamarádi byli v disentu i podepsali Chartu 77 a najednou mezi signatáři potkávali ty, kdo v 50. letech zvedali ruce, aby některé i pověsili!“ podotkl Stránský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…