Mýto: Zachraňoval jsem Ťoka, říká Faltýnek. Cože? nechápe ministr dopravy

13.03.2019 9:05

V hnutí ANO dále panují spory o tom, jak to bylo při jednání prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka s šéfy Kapsche a antimonopolního úřadu. Faltýnek totiž tvrdí, že chtěl zachránit kůži nestranickému ministrovi za ANO Danu Ťokovi. Ten však o tom nic neví. Píše o tom deník Právo.

Mýto: Zachraňoval jsem Ťoka, říká Faltýnek. Cože? nechápe ministr dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V případu figuruje první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek

Faltýnek se navíc do svých vyjádření lehce zamotává. Před několika dny totiž tvrdil, že měl pověření koaliční dopravní komise. Minulý týden pak také hovořil o schůzkách v roce 2017, včera se vrátil ještě do vzdálenější historie, do roku 2015. „Hnutí ANO má pět let zodpovědnost za resort dopravy. V momentě, kdy pan premiér Sobotka říká našemu ministrovi: vyřeš problém do konce července (2015), nebo tě odvolám, tak já nepotřebuji žádné pověření jako první místopředseda hnutí, abych ten problém pomohl řešit, a já jsem ho vyřešil,“ sdělil včera Faltýnek. Více pak řekne ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně v rámci bodu ohledně informací o mýtném systému. Předseda hnutí ANO Babiš k tomu jen dodal, že sice na příslušném koaličním jednání nebyl, Sobotka však prý skutečně hrozil, že ministra Ťoka odvolá. 

Anketa

Schvalujete práci Anny Šabatové?

2%
98%
hlasovalo: 9123 lidí

Poslancům ANO podle všeho Faltýnkovo vysvětlení stačilo. Jen Ťok k tomu dodal, že Faltýnek pověření k jednání neměl. Zároveň popřel, že by o Faltýnkových schůzkách věděl. „No, to určitě ne. O těchto posledních jednáních jsem určitě nevěděl,“ podotkl Ťok a podivil se nad tím, že by případné pověření z roku 2015 platilo ještě v roce 2017. 

„Nepamatuji si nikdy v minulosti, že by padlo, ať už na úrovni koaliční rady, vlády nebo monitorovacího výboru pro výběr mýtného systému, nějaké pověření pro pana Faltýnka, aby vyjednával otázku výběru mýtného systému, případně vyjednával s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Pokud vzniklo uvnitř ANO, tak je to věc jiná, ale jako bývalí koaliční partneři jsme takové jednání nikdy nevedli,“ poznamenal pak k tomu i jeden z bývalých členů koaliční vlády, exministr zemědělství Marian Jurečka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…