Mzdy se v roce 2012 zvýší, ale ceny také

27.12.2011 7:27

Přestože se všichni obávají zdražování cen a stát šetří, kde se dá, mzdy se v roce 2012 zvýší. Navíc mírně poklesnou daně a každého tak čeká o něco vyšší výplata. Tedy skoro každého, lidé pracující ve státním sektoru si mohou o vyšších platech nechat zdát.

Mzdy se v roce 2012 zvýší, ale ceny také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z ankety MF Dnes vyplývá, že řada firem plánuje zvýšit platy svým zaměstnancům, hlavně jednotlivcům podle individuálních výsledků. Průměrně se nejedná o růst vyšší než tři procenta. „Příští rok plánujeme zvýšení mezd zhruba o tři procenta, ale jako každý rok je rozdělení vázáno na výsledky ročních hodnotících rozhovorů. Někdo dostane přidáno 10 procent, někdo nabídku manažera na zlepšení svých pracovních kompetencí,“ uvedl Jan Brázda, ředitel výzkumného závodu Knauf Insulation v Krupce u Teplic.

Peněz bude pořád stejně

Kdo se těší, že za vyšší plat si pořídí úměrně více věcí, je na omylu. Tříprocentní očekávaný růst mezd se vykompenzuje s vyššími cenami. Podle makléřské společnosti Patria Finance se v příštím roce zboží a služby v průměru podraží o 3,4 procenta. Příčinou je i zvýšení DPH na potraviny, teplo či dopravu.

Dobrou zprávou tedy je alespoň mírné snížení příjmových daní. Letošním rokem končí výjimečná povodňová daň a zvednou se daňové slevy na děti. Lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně ušetří na sociálním pojištění. Příjmy se zvýší také důchodcům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …