NATO: Americký hlavoun přednesl převratný návrh, který se dotkne i České republiky

22.06.2016 10:02

Vojenský generál a velitel pozemních sil americké armády v Evropě Ben Hodges v rozhovoru pro BBC zmínil, že „protivník“ (ruská armáda) má nesmírnou výhodu v tom, že „dokáže přemisťovat obrovské formace a mnoho vojenského vybavení na dlouhé vzdálenosti“. Navrhl, aby byla v Evropě vytvořena jakási „vojenská schengenská zóna“.

NATO: Americký hlavoun přednesl převratný návrh, který se dotkne i České republiky
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

Generál Ben Hodges promluvil ve studiu BBC v rámci programu „Hardtalk“ o nedávných vojenských cvičeních NATO v severozápadním Polsku. Jeden z hlavních problémů vidí v tom, že na rozdíl od Evropanů a Američanů jsou „Rusové schopni přesouvat obrovské vojenské formace a techniku na dlouhé vzdálenosti“.

Generál je přesvědčen, že by takovou volnost měla mít i vojska NATO, jinak budou ve velké nevýhodě.

Vojenského cvičení s názvem „Anaconda-16“, na kterém se generál podílel a které probíhalo v Polsku od 7. do 17. června, se zúčastnilo více než 31 000 vojáků z 24 členských států Severoatlantické aliance.

Den před jeho ukončením vystoupil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier s prohlášením, ve kterém NATO varoval před zbytečnou provokací. Navrhl, aby byla cvičení nahrazena dialogem a spoluprací s Ruskem. „Kdokoliv se domnívá, že symbolické vojenské přehlídky pořádané ve východní Evropě nám zajistí více bezpečnosti, je na omylu,“ sdělil novinářům německého Bildu.

„Nejvíce se obávám jejich svobody pohybu. Pokaždé, když vidím jejich blesková cvičení, jsem překvapen. Myslím si, že si dokážete představit, proč mě to tak děsí,“ uvedl generál Hodges v rozhovoru pro BBC.

„Již od roku 2007 se ruská armáda připravuje na provedení ‚jakékoliv‘ operace na svých hranicích. Budoucí krize by mohla zahrnovat hybridní válku, včetně kybernetické,“ dodal generál.

Odpovědí na vývoj v Rusku by mělo podle Hodgese být vytvoření „vojenské schengenské zóny“, která by dala všem 28 členům Aliance možnost volného pohybu na celém jejím území. Svůj názor americký generál podepřel argumentem, že je Rusko schopné na hranici s Aliancí v jakýkoli moment vyslat 20 000 vojáků spolu se spoustou výbavy.

„Rusové mají ten luxus volného pohybu po svém území. Mohou se naprosto volně pohybovat po celé zemi, tak rychle, jak jen chtějí,“ dodal Hodges.

Hodges rovněž zmínil, že NATO nemá zatím ve východní Evropě dostatek bojových letounů a protiletadlových systémů. To by mělo být podle jeho slov brzy napraveno, jelikož může NATO čerpat z 3,4 miliard dolarů, které Američané utrácí na „vyzbrojení Evropy“.

„Rusko v současné době vnímám jako jedinou potencionální hrozbu, má možnost zničit Spojené státy, Velkou Británii, Německo nebo jakoukoli jinou zemi, a to díky své jaderné síle,“ promluvil o svých obavách americký generál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…