NATO je moc pasivní, měl by se z něj stát útočný pakt, doporučuje Andrej Babiš

17.07.2016 15:15

Jak by měla Evropa bojovat s terorismem? Mělo by i u nás proběhnout referendum o setrvání v EU? Jak by se mělo transformovat NATO? Kdo by měl nabídnout zaměstnání Robertu Šlachtovi? O tom všem hovořil v rozhovoru, který poskytl deníku Právo, ministr financí Andrej Babiš. Rozhovor zveřejnil také server Novinky.cz.

NATO je moc pasivní, měl by se z něj stát útočný pakt, doporučuje Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš si myslí, že by Evropa měla Francii pomoci s bojem proti terorismu. Francouzské tajné služby totiž monitorují tisíce potenciálních radikálů. I proto se musí podle Babiše uzavřít schengenská hranice a uvnitř Evropy provádět silnější kontroly problematických oblastí a sledovat podezřelé osoby.

Zaměřme se na problematické přistěhovalce

Terorismus ale nelze vyřešit tím, že se Evropanům zakáže držení zbraní. Je nutné se zaměřit na přísnější kontrolu migrantů, na problematické přistěhovalce, kteří sami jsou již z třetí generace, jež se narodila v dané zemi, ale opakovaně páchají trestnou činnost a jsou snadnou kořistí pro naverbování k radikálním muslimům.

Celý text je ZDE

Junckerova a Schulzova rétorika je sebevražedná

Babiš přiznává, že rétorika pánů Schulze a Junckera – chceme více Evropy, chceme se více integrovat, musíte do eurozóny – je sebevražedná a neakceptovatelná. A vede k tomu, že lidé ztrácejí v EU důvěru.

Na druhou stranu je podle Babiše Evropa pro nás důležitá. „Takže nějaké řeči o czexitu jsou absurdní, byť by zřejmě část lidí pro něj hlasovala,“ myslí si.

Evropa by měla mít společnou armádu

Evropa by podle něj měl být uzavřený prostor, který chrání svou vnější hranici. „Tu by neměl překračovat každý, jak se mu zlíbí, bez dokladů a často z ekonomických důvodů,“ uvedl s tím, že v Evropě by měl fungovat volný pohyb kapitálu, zboží, osob a služeb.

Evropa by také měla mít společnou armádu. „Minimálně je to ekonomičtější úvaha než držet – stále ještě – 27 různě vyzbrojených armád,“ uvedl. NATO by se podle Babiše mělo transformovat na pakt, který bude útočit proti terorismu.

V rozhovoru se probíralo i to, kdo by měl navrhnout práci bývalému šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi. Pokud ministerstvo vnitra ani premiér nikde Šlachtu neumístí, tak se Babiš může „zeptat na celní správě, jestli ho nepotřebují“. „Vycházím z jeho pověsti, tedy pověsti dobrého a nezávislého policisty. Není pravda, že jsem s ním nebo jeho útvarem něco měl nebo mám. Přišel jsem s ním do styku pouze v případech, když mi šlo o život,“ ujistil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…